Skip to content

Toppchef vräks från Östermalmslägenhet efter att ha betalat svart för hyreskontrakt

Genrebild Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Kvinnan, som är en känd näringslivstopp, bytte till sig ett hyreskontrakt - och betalade miljoner svart för kontraktet. Nu vräks hon från sjurummaren på Östermalm.

 

Lägenheten på 266 kvadratmeter ligger på en exklusiv adress på Östermalm i centrala Stockholm. I den bor en affärskvinna som haft flera tunga styrelseuppdrag. Men lägenheten är en hyresrätt - och kvinnan misstänks ha betalat svarta pengar - miljoner - för att få kontraktet, något hon själv nekar till. 

Nu har hyresnämnden prövat ärendet. 

Hyresvärden, Svenska bostäder, vill häva kontraktet och menar att kvinnan genomfört bytesaffären med hjälp av ett kontrakt på en lägenhet hon aldrig bott i, men det, konstaterar Hyresnämnden har inte gått att styrka.

"Betalning för renovering"
Vad gäller den påstådda betalningen på 2,4 miljoner för att få hyreskonstraktet på sjurummaren så hävdar kvinnan att pengarna var betalning för renovering av lägenheten - vilken var "i stort behov av renovering" när hon skulle flytta in. Kvinnan har dock, skriver Hyresnämnden inte kunnat redogöra närmare för vem hon betalat för vad - och därför har hon inte uppfyllt sin förklaringsbörda. Den man av vilken hon bytte till sig kontraktet har dessutom vittnat om att han såg bytet som en "set-up" och säger att han uppfattade det som att pengar betalades för lägenheten.

"Inte oansenliga belopp"
Hyresvärden har, skriver nämnden, alltså styrkt att kvinnan i samband med bytet "erlagt betalningar med inte oansenliga belopp, vilka i frånvaro av tillfredställande förklaringar, måste åtminstone till viss del antas ha avsett själva bytet."

Om hyresvärden Svenska bostäder känt till betalningarna hade de inte gått med på bytet vilket nämnden menar att kvinnan måste ha insett. 

Alltså har hon "genom vilseledande i samband med bytet förmått hyresvärden att gå med på bytet". 

Ska flytta inom tre månader
Därför bifalls hyresvärdens yrkanden och konstaterar att hyresavtalet ska anses ha upphört den 30 juni 2017. Hon får, från beslutet räknat, tre månader på sig att flytta från lägenheten. 

Kvinnan har dock överklagat beslutet. 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

  • Eric Tagesson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt