Skip to content

Skrev nedsättande kommentarer om åtalad på nätet - jävig nämndeman skiljs från sitt uppdrag

Foto: Adam Ihse/TT

Göteborgs tingsrätt har idag beslutat att den nämndeman som var jävig i ett mål om brott mot luftfartslagen inte längre ska få vara nämndeman vid tingsrätten. Nämndemannen anses ha agerat så olämpligt att det skulle skada förtroendet för den dömande verksamheten om han fick fortsätta sitt uppdrag.

 

- Nämndemannen har agerat mycket omdömeslöst och opassande. Den omständigheten att han påstår sig inte minnas sin kommentar till nyhetsartikeln när han dömde i målet förändrar inte detta, säger tingsrättens lagman Johan Kvart.

Målet i tingsrätten, där nämndemannen var aktiv, röde den kvinna som åtalats för att ha vägrat lyda pilotens order att sitta ned i ett flygplan med ett antal personer soms kulle utvisas till Afghanistan. 

Skrev kommentarer om den åtalade kvinnan
Kvinnan dömdes för brott mot luftfartslagen till dagsböter, men efter domen framkom efter en mediagranskning att en av nämndemännen långt före rättegången hade kommenterat en nyhetsartikel om händelsen på Facebook med orden: ”I media hyllas hon av batikhäxorna Ernman och Ramberg. Det är mycket allvarligt när advokater stöder brottslingar.”

Sedan målet överklagats återförvisade hovrätten målet till tingsrätten eftersom hovrätten ansåg att nämndemannen varait jävig när han prövade målet. 

Nämndemannen stängdes av när frågan om jäv blev känd och genom dagens beslut har han gjort sin sista dag som nämndeman.

Tog själv initiativet att vara med
En bidragande orsak till beslutet är att det kommit fram att nämndemannen tagit initiativ för att kunna sitta med och döma.

- Återigen har förtroendet för domstolarna fått sig en knäck på grund av en nämndemans agerande. Den skada som det innebär kan mätas även i pengar och längree väntetider för andra mål när tingsrätten nu måste ta om hela rättegången, säger Johan Kvart, lagman vid Göteborgs tingsrätt. 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt