Skip to content

Rättsmedicinalverket medverkar i snabbspåret till lagföring – ska göra snabbare analyser

Foto: Leif R Jansson/SCANPIX

Som en del av regeringens försök med snabbspår till snabbare lagföring ska Rättsmedicinalverket (RMV) analysera blod- och urinprover snabbare vid misstanke om rattfylleri och ringa narkotikabrott. Det rapporterar Rättsmedicinalverket.

 

 

– Vi har inom RMV börjat planera för arbetssätt och resursåtgång för att fortsätta kunna bidra i detta viktiga arbete, säger Fredrik Kugelberg, tf avdelningschef för rättsgenetik och rättskemi.

Snabbare analyser av vissa prover
Sedan januari 2018 har regeringen genomfört en försöksverksamhet i norra Stockholm för att snabbare utreda och lagföra vissa typer av brott. Snabbförfarandet, som ofta benämns snabbspår, ger polisen metoder för att genomföra omedelbara utredningsåtgärder i samband med ingripanden.

Som en del av arbetet genomför nu Rättsmedicinalverkets rättskemiska laboratorieenhet i Linköping snabbare analyser av blod- och urinprov som avser misstanke om rattfylleri och ringa narkotikabrott.

– För oss har det inneburit att dessa prover fått förtur och den genomsnittliga handläggningstiden har hittills legat på omkring en vecka istället för knappt två veckor som är det normala, säger Fredrik Kugelberg.

Geografisk utvidgning av försöket
Nu har regeringen beslutat att förbereda en geografisk utbyggnad av försöket med snabbspår. En del av utvidgningen består i att få till en ökad samverkan mellan aktörerna i rättskedjan.

Beslutet innebär bland annat att Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten, Rättsmedicinalverket, Kriminalvården och Domstolsverket får i uppdrag att förbereda en geografisk utbyggnad till polisregion Stockholm och till en eller flera andra polisregioner eller delar av polisregioner.

Dessa myndigheter ska ta fram en gemensam och lokalt förankrad plan för den utbyggda försöksverksamheten, som ska genomföras mellan åren 2020–2022.

– Försöksverksamheten har gett både snabbare lagföring och bättre kvalitet i utredningarna. Dessutom kan resurser frigöras som rättsväsendet kan rikta mot grövre brott, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson i regeringens pressmeddelande.

  • Paulina Stén

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt