Skip to content

Också hovrätten friar lastbilschaufför som körde ihjäl treåring

Genrebild Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Med en lastbil backade mannen på en gångväg över en treårig flicka, som dog av sina skador. Nu konstaterar hovrätten att han inte kan hållas ansvarig för hennes död. 

 

En man i 40-årsåldern åtalades i Göteborgs tingsrätt efter en olycka i början av 2018 där en treårig flicka omkommit efter att ha hamnat under en lastbil. Flickan lekte i anslutning till en gångbana utanför det flerfamiljshus i Partille där hennes familj bodde. Flickans mamma befann sig i närheten och var i färd med att få in sina andra två barn i huset, samtidigt som treåringen stannat upp för att leka i en vattenpöl.

Ropade "Mamma"
Kvinnan berättade i tingsrätten om hur hon plötsligt sett en lastbil köra på gångbanan och hört flickan ropa "mamma" - och sedan sett henne ligga under lastbilen mellan de främre och bakre hjulparen. 

Kände "ett gupp"
Mannen har den aktuella dagen arbetat med att sopa upp och forsla bort löv och har känt till området väl. Han har inte sett någon i närheten av den lätta lastbilen när han startat den men har efter att ha kört cirka två billängder på ettans växel känt ett gupp, som han först tänkt kunde vara en gatsten. Han har då stannat bilen, möjligen efter att ha rullat "en kort bit till". Han har då hört kvinnans skrik och när han fått syn på flickan bakom bilen har det "svartnat för honom".

Polisen har sedan fått köra mannen till psykakuten.

Höga aktsamhetskrav
Tingsrätten konstaterade att lastbilen har körts på en gångbana som normalt blockeras med vägbom - och att det måste ställas mycket höga aktsamhetskrav på den som kör ett fordon på en sådan plats. Lastbilen kan samtidigt - med hänsyn till var den stått parkerad - inte ha framförts i någon högre hastighet. Det finns dessutom "stora frågetecken kring hur det närmare gick till när [flickan] hamnade under bilen", menade domstolen.

"Oerhört tragisk olycka"
Det har heller inte varit möjligt att slå fast att flickan varit synlig för mannen när hon närmat sig lastbilen efter att ha lämnat vattenpölen, oavsett hur aktsam han varit. Mannen kunde därför inte sägas ha varit oaktsam när han startat lastbilen och körde framåt och åtalet för vållande till annans död ogillades därför. Flickans död har varit en oerhört tragisk olycka som inte någon enskild person kan hållas straffrättsligt ansvarig för", skrev tingsrätten avslutningsvis.

Hovrätten fastställer
Åklagaren har drivit målet vidare, men Hovrätten för Västra Sverige fastställer nu den friande domen. Hovrätten instämmer med tingsrätten att det "finns stora frågetecken" kring hur flickan hamnat under lastbilen. Åklagaren kan under dessa förhållanden inte heller anses ha bevisat att det varit möjligt för mannen att se treåringen. Han kan därför inte heller anses ha varit oaktsam genom att inte se sig omkring efter gående tillräckligt noga.

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

  • Alt-texten
    Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt