Skip to content

Mormor som friats från misshandel av barnbarn döms för ofredande

Foto: Mikael Andersson/TT

När tonåringen inte ville stiga upp för att gå till skolan gav mormodern honom en örfil. Efter att ha friats från misshandelsåtalet döms hon nu för ofredande. 

 

Hovrätten för Nedre Norrland dömer en idag 76-årig kvinna som i Sundsvalls tingsrätt frikändes från åtal om misshandel.

"Olämpligt"
Tingsrätten fann det utrett att kvinnan har slagit sitt tolvåriga barnbarn i samband med att han vägrade kliva upp ur sängen för att gå till skolan. Domstolen konstaterade att slaget har varit förhållandevis hårt, och uttalade att agerandet har varit "olämpligt".

Inte misshandel
Rätten ansåg dock inte att utredningen gav stöd för att slaget har gett upphov till smärta av sådan nivå som krävs för att kvinnan ska kunna dömas för misshandel. Inte heller ansåg domstolen att gärningen har inneburit en sådan kännbar fridskränkning som krävs för att det ska röra sig om ofredande. Hovrätten gör nu alltså en annan bedömning, och dömer kvinnan för ofredande.

Fanns alternativ
Domstolen framhåller att det fanns andra handlingsalternativ för kvinnan att vidta, och att det inte förelåg några särskilda omständigheter som medförde att barnbarnet rimligen skulle behöva tåla gärningen.

Påföljden bestäms till 30 dagsböter, på totalt 9 000 kronor.

  • Alt-texten
    Blendow Lexnova

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt