Skip to content

Misshandelsdömd artist frias helt i hovrätten efter åklagarens miss

Foto: Brennan Linsley/TT

Den 27-årige artisten från Stockholm fälldes i Gävle tingsrätt för att ha sparkat och dragit en kvinna i håret innan hon föll till golvet. Men Hovrätten för Nedre Norrland anser att kvinnans skador möjligen uppstod efter fallet men på grund av att åklagaren övergav gärningsbeskrivningen i den delen frias 27-åringen helt.

 

Kvinnan uppgav själv att hon träffat 27-åringen på ett nöjesställe i Gävle och att 27-åringen sparkade ner henne sedan hon nobbat en efterfest med honom. Hon hävdar att han sedan fortsatt sparka henne när hon låg på golvet. Han ska också ha tagit tag i hennes hår och ansikte.

Dömdes i tingsrätten
Tingsrätten ansåg att endast den del i gärningsbeskrivningen som beskriver händelserna innan kvinnan föll till golvet kunde styrkas. För en spark mot överkroppen och att 27-åringen drog henne i året dömdes han därför till fängelse i fyra månader.

Åklagaren ändrade gärningsbeskrivningen
Båda parter överklagade till hovrätten. Åklagaren hade då ändrat sin gärningsbeskrivning och övergav anklagelserna om våld efter att kvinnan föll till golvet.  Därmed återstod bara att pröva den påstådda spark och dragning i håret som ska ha skett före fallet. När det gäller dragningen i håret hade kvinnan bara berättat om en sådan händelse före fallet. Ändå hade alltså tingsrätten fällt 27-åringen för det. Hovrätten anser däremot att detta inte kan styrkas.

Ord mot ord
Vad beträffar sparken står ord mot ord. Inget av vittnena har sett någon spark mot kvinnan innan hon föll till golvet. Därför anses inte heller denna gärning styrkt.

Kan inte pröva
Men hovrätten konstaterar att av fotografierna och rättsintyget framgår att kvinnan hade skador på överkroppen och att dessa kan ha uppkommit till följd av trubbigt våld, genom exempelvis slag eller spark. Mot bakgrund av att vittnena berättat om ett tumultartat händelseförlopp när kvinnan låg på golvet och att i vart fall ett av vittnena berättat att hon fick motta åtminstone en spark när hon låg ner på golvet är det, enligt hovrätten, möjligt att skadorna härrör från denna del av händelseförloppet.

Men den delen kan hovrätten inte pröva eftersom åklagaren justerat åtalet. Därför frias 27-åringen helt.

  • Alt-texten
    Mikael Kindbom

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt