Skip to content

Man frias från ofredande av stökig pojke på lekplats

Foto: Anders Ahlgren/TT

Efter att den åttaårige pojken kastat sand på 41-åringens dotter knuffade, enligt åtalet, mannen omkull pojken och örfilade honom. Men nu frias han av såväl tings- som hovrätt eftersom bevisen inte håller. 

 

Den i dag 41-årige mannen åtalades först vid Borås tingsrätt. Enligt åtalet skulle han i maj 2017 ha ofredat en då åttaårig pojke genom att lyfta upp honom och sedan kasta ner honom på marken

Gärningen skulle ha skett på en lekplats i Borås. Mannen förnekade brott.

Kastade sand
Pojken har berättat att han och några andra barn spelade boll. När han förlorade blev han arg och kastade sand mot de andra barnen.

Sanden ska ha träffat 41-åringens dotter - som då ringde efter sin pappa. När pappan kom till platsen var han, enligt pojken, "rasande". Pojken har berättat att 41-åringen lyfte upp honom och knuffade honom till marken flera gånger. Han har också berättat att 41-åringen gav honom en örfil.

"Krälande i sanden"
41-åringen har dock uppgett att han när han kom till lekplatsen, efter att ha blivit uppringd av sin dotter, fann barnen stående i ring kring den åttaårige pojken som låg "krälande i sanden, blodig och med snoret rinnande". De andra barnen berättade för honom att det var en annan pojke från området som hade slagit åttaåringen.

41-åringen har uppgett att han tog tag i pojken och tryckte honom mot marken för att lugna honom, men helt förnekat att han skulle ha agerat på det sätt åklagaren gjort gällande.

Ett vittne som såg händelsen från sin balkong har lämnat en berättelse som stödjer 41-åringens utsaga. Hon har också berättat att hon känner till sedan tidigare att pojken är "bråkig och stökig".

"Inte bevisat"
Tingsrätten fann sammantaget att det inte var bevisat att händelseförloppet hade gått till på det sätt åklagaren påstått. Att mannen tog tag i pojken och tryckte honom mot marken framstår visserligen som ett ingripande som varit "något mer kraftfullt än situationen krävde", konstaterade tingsrätten.

Agerandet ansågs dock inte ha utgjort en sådan kännbar fridskränkning att mannen skulle dömas för ofredande. Han friades därför från åtalet.

Hovrätten gör nu alltså samma bedömning som underinstansen och fastställer domen helt.

 

Åsa Lindqvist

  • Alt-texten
    Blendow Lexnova

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt