Skip to content

Mamma spelade in samtal mellan pappan och barnet under vårdnadstvist - frias av hovrätten

Foto: Fredrik Sandberg/TT

En mamma som spelade in ett telefonsamtal mellan sitt barn och dess pappa fälldes i tingsrätten för den olovliga inspelningen. Men Svea hovrätt friar mamman eftersom pappan måste ha förstått att mamman satt bredvid dottern och deltog i samtalet.

 

I målet ansågs det klarlagt att den 43-åriga mamman från Lidingö strax före det aktuella samtalet installerat en inspelningsfunktion på sin mobiltelefon och att hon också spelat in det aktuella telefonsamtalet mellan dottern och pappan.

Fick inte träffa barnen
Paret har två barn tillsammans och har levt i en stormig relation som bröts till slut. Separationen var konfliktfylld och kvinnan tog med sig barnen till ett skyddat boende. Pappan fick därmed inte träffa sina barn.

I det aktuella målet åtalades pappan för bland hot och egenmäktigt förfarande mot mamman och fler andra personer. För detta dömdes han till skyddstillsyn. Men också mamman fälldes för brytande av post- eller telehemlighet genom mobiltelefoninspelningen.

Dömdes i tingsrätten
Enligt Stockholms tingsrätt hade mamman genomfört inspelningen med uppsåt. Av det inspelade samtalet och genom att dottern ställt frågor till sin mamma, som suttit bredvid, ansågs framgå att samtalet skett enbart mellan far och dotter och att mamman inte deltagit som en part i det. Att dottern några gånger under samtalet avbrutit sitt samtal med sin pappa och ställt frågor till henne ansågs inte förändra inte denna bedömning.  

Enligt tingsrätten "kan föräldraansvaret inte sträckas så långt att det får anses accepterat att en förälder olovligen inspela den andre förälderns telefonsamtal med gemensamma barn".

"Hörde mammans röst"
Svea hovrätt håller inte med. Hovrätten utgår från att pappan uppfattar mammans röst som ju hörs på inspelningen.  Det framgår dessutom, menar Svea hovrätt, av de svar som dottern vidarebefordrar till pappan att mamman är omedelbart närvarande.

Det måste därmed ha stått klart pappan att mamman deltog i samtalet, "vilket med hänsyn till de frågor han ställt tydligt varit hans syfte".

Mamman har därför inte som åklagaren påstått olovligen berett sig tillgång till ett meddelande genom att spela in telefonsamtalet. Hon ska därför frikännas.

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

  • Alt-texten
    Mikael Kindbom

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt