Skip to content

Kvinna tvingades klä av sig i minibuss - polisen kritiseras av JO

Foto: Fredrik Persson/TT

Kvinnan tvingades klä av sig inför en polis inne i en polisbuss. Nu kritiserar Justitieombudsmannen Polismyndigheten och konstaterar att det handlade om en kroppsbesiktning som skulle skett inomhus i ett avskilt rum. 

 

I oktober 2017 stoppades en kvinna i sin bild av polisen. Misstanke om narkotikabrott uppstod, och man beskutade om husrannsakan i bilen och en kroppsvisitation av kvinnan. 

Kvinnan fördes till en minibuss där hon först fick ta av sig på överkroppen, och sedan på underkroppen inför en kvinnlig polis. 

Inte fog
JO konstaterar nu att polisen inte hade fog att anse att kvinnan var skäligen misstänkt för narkotikabrott och saknade därför förutsättningar för att fatta beslut om husrannsakan och kroppsbesiktning. 

JO skriver att när en person tvingas att klä av sig för att polisen för att polisen ska kunna söka efter narkotika i kläderna innebär det  "ofrånkomligen att också den misstänktes kropp iakttas."

"Även om den misstänktes kropp bara granskas som hastigast anser JO att undersökningen sammantaget måste ses som en kroppsbesiktning i rättegångsbalkens mening": 

Därför, menar JO, var undersökningen en kroppsbesktning och inte en kroppsvisitation. 

Skulle genomförts inomhus
Eftersom kvinnan tvingades klä av sig så att hon visade intima delar av kroppen var kroppsbesiktningen av "mera väsentlig omfattning", och skulle därför ha genomförts inomhus i ett avskilt rum. 

Polismyndigheten kritiseras alltså eftersom undersökningen genomfördes i en minibuss. 

Överlämnas till Justitedepartementet
Enligt JO kan det dock finnas situationer när en kroppsbesiktning av mera väsentlig omfattning kan genomföras med bibehållen respekt för den misstänktes integritet och med tillfredsställande avskildhet trots att den inte genomförs inomhus.

"Mot denna bakgrund överlämnas beslutet till Justitiedepartementet."

  • Eric Tagesson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt