Skip to content

Förundersökningen mot Assange återupptas - nytt beslut från åklagaren idag

Foto: Matt Dunham/TT

Förundersökningen mot Julian Assange återupptas. Det meddelade vice överåklagare Eva-Marie Persson på en presskonferens idag.

 

I slutet på april i år greps Julian Assange, främst känd för att ha grundat Wikileaks, på Ecuadors ambasssad, där han levt sedan 2012, efter att Ecuador meddelat att de dragit tillbaka hans asyl och fråntagit honom hans ecuadorianska medborgarskap. 

Misstänktes för fyra brott i Sverige
Det var efter ett besök i Stockholm som Julian Assange initialt misstänktes för fyra olika brott i Sverige. Han vägrade dock inställa sig till förhör, eftersom han fruktade att Sverige skulle utlämna honom till USA. I augusti 2015 preskriberades två fall av sexuellt ofredande och ett fall av olaga tvång.

Kvarstår gör därför endast en våldtäktsanklagelse, som preskriberas under sommaren nästa år.

Greps och dömdes i Storbritanien
Efter att han gripits av brittisk polis dömdes han den 1 maj i år till 50 veckors fängelse för brott mot borgensbestämmelserna i samband med att han flydde in på den equadorianska ambassaden under 2012. 

Även USA har begärt att Julian Assange ska utlämnas dit på grund av en misstanke om förberedelse till dataintrång och det är nu Storbritanien som, enligt regelverket för europeiska arresteringsorder, har makten att bestämma huruvida Assange ska utlämnas till Sverige eller USA.

På en presskonferens under måndagen meddelande vice chefsåklagare Eva-Marie Persson att förundersökningen mot Assange återupptas. 

Finns förutsättningar för utlämning
Enligt åklagaren är det de förändrade omständigheterna kring Julian Assange situation som föranlett återupptagandet igen. 

Eva-Maria Persson anser att det föreligger förutsättningar för utlämning av Assange till Sverige samt att det finns möjligheter till nya förhör med Assange, om han medger detta.

Hon ska under dagen be Uppsala tingsrätt att förordna en offentlig försvarare samt ett målsägandebiträde samt, om möjligheten finns, utfärda en europeisk arresteringsorder.

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt