Skip to content

Förstahandshyresgäst ska betala tillbaka efter ockerhyra för lägenhet i Hägersten

Obs, genrebild Foto: Christine Olsson/TT

Mannen betalade ockerhyra för att hyra en lägenhet i andra hand. Nu får han pengar tillbaka av förstahandshyresgästen efter ett avgörande i Svea Hovrätt. 

 

En man ansökte i Hyresnämnden i Stockholm om återbetalning av hyra efter att ha hyrt en omöblerad lägenhet i Hägersten i andra hand under cirka två och ett halvt års tid.

Begärde 12 000
Lägenheten är en fyra på 83 kvadratmeter och är en hyresrätt. Förstahandshyresgästen har betalat en månadshyra på 8 283 kronor - men har begärt 12 000 kronor av andrahandshyresgästen. I hyran har även en parkeringsplats ingått som kostat förstahandshyresgästen 330 kronor i månaden.

Biföll i huvudsak
Hyresnämnden konstaterade att något jämförelsematerial inte åberopats och att någon besiktning inte begärts. Nämnden ansåg dock inte att det fanns skäl att utgå från någon annan hyra än den som förstahandshyresgästen betalat - utan att denna fick anses skälig. Till hyran skulle påslag för parkeringsplatsen göras - samt för diskmaskin, tvättmaskin och mikrovågsugn som tillhandahållits av hyresgästen. Hyresnämnden drog här av totalt 4 871 kronor från de 38 765 kronor som andrahandshyresgästen begärt återbetalning av - men biföll i huvudsak yrkandet.

Nekas ersättning för pendling
Nämnden ansåg inte att förstahandshyresgästen kunde kräva någon ersättning för magasinering av möbler som funnits i lägenheten före uthyrningen - eller för egna pendlingskostnader.

Förstahandshyresgästen överklagade men Svea hovrätt gör nu samma bedömning som hyresnämnden och avslår överklagandet utan närmare motivering.

  • Alt-texten
    Blendow Lexnova

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt