Skip to content

Efter avslöjandena om högskoleprovsfusket – 40 personer blir av med högskoleprovsresultat

Foto: Henrik Montgomery/TT

40 personer som skrev högskoleprovet våren 2017 och som fanns i kundregistret hos fuskleverantören HP-hjälpen blir nu av med sina högskoleprovsresultat. Det beslutade Universitets- och högskolerådet (UHR) förra veckan.

 

– Fusk på högskoleprovet är oacceptabelt och det får konsekvenser, säger Karin Röding, generaldirektör för UHR. I de fall dessa personer kommit in på högskoleutbildningar på sina provresultat kan universiteten och högskolorna nu ta tillbaka besluten om antagning.

29 personer kom in på utbildningar
Enligt UHR har 29 av de 40 personer som nu blir av med sina resultat på högskoleprover kommit in på en högskoleutbildning på sina återkallade provresultat.

Enligt UHR är de åtta berörda universiteten och högskolorna informerade om detta, och kan därför ta tillbaka sina beslut om antagning.

De åtta berörda universiteten och högskolorna är Göteborgs universitet, Karolinska institutet, Linnéuniversitetet, Lunds universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Uppsala universitet och Örebro universitet.

Beslut som inte går att överklaga
När misstanke om fusk uppkommer analyserar UHR de misstänkta provsvaren, jämför med tidigare provresultat, och går igenom eventuella tjänsteanteckningar från provledare på nytt.

Sedan får varje provdeltagare tre veckor på sig att bemöta misstankarna om fusk innan att UHR tar beslut. Eftersom beslutet inte går att överklaga är kraven på hanteringen högt ställda enligt UHR.

Just nu utreder UHR ytterligare ett åttiotal fall av misstänkt fusk, gällande högskoleprov som skrevs hösten 2017 och våren 2018. Beslut om dessa ska enligt UHR fattas i maj.

  • Paulina Stén

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt