Skip to content

Dömd för narkotikasmuggling frias i hovrätten - behöver inte ha känt till lasten

Foto: Cornelius Poppe/TT

Mannen stoppades i tullen - och i ett lönnutrymme i bilen hittades 20 kilo knark. Mannen dömdes i tingsrätten till fyra års fängelse - men frias nu helt eftersom det inte är bevisat att han kände till narkotikan. 

 

Två män och en kvinna anlände i juni 2018 till Trelleborg med bilfärja från Tyskland, efter att ha kört upp genom Europa från Spanien.

Hund markerade
Sedan en tulltjänsteman fattat misstankar genomfördes en tullkontroll och en hund markerade då för narkotika runt baksätet.

Det visade sig att bilen hade ett specialbyggt lönnutrymme mellan bakluckan och ryggstödet i baksätet, som kunde kommas åt antingen genom en särskild strömbrytare i bakluckan eller genom att fälla fram baksätet där närmare 20 kilo cannabisharts hittades.

Tre åtalades
Samtliga tre passagerare i bilen åtalades, men Ystads tingsrätt beslutade att en av männen behövde genomgå rättspsykiatrisk undersökning.

Mannen som körde bilen dömdes till fyra års fängelse för grov narkotikasmuggling, medan kvinnan friades. Enligt tingsrätten hade föraren varit fullt införstådd med att det handlade om en smugglingsresa.

Erfarenhet av bilreparationer
Tingsrätten konstaterade bland annat att mannen, som har viss erfarenhet av bilreparationer, under den förhållandevis långa resan borde ha reagerat på de indikationer på lönnutrymmet som fanns i bilen.

Domstolen ansåg även att det var orimligt att mannen faktiskt trott på uppgifter från sin kamrat - som varit den som tagit utgifterna på resan - om att resan gått ut på att handla med - skrotbilar”.

Frias helt
Hovrätten över Skåne och Blekinge anser dock inte att bevisningen mot mannen håller utan friar honom nu helt från ansvar.

Domstolen anser, i likhet med tingsrätten, att det är uteslutet att ingen av de tre personer som färdats i bilen varit medvetna om narkotikan, som haft ett betydande värde.

Ingen teknisk bevisning
Det finns samtidigt ingen teknisk bevisning som knyter föraren till narkotikan. Även en person med viss kännedom om bilar kan enligt hovrätten också ha missat att bilen varit ombyggd och försedd med ett utrymme – och föraren ska dessutom ha tillbringat 90 procent av resan i förarsätet.

"Ganska rörig"
Föraren har inte lämnat någon rimlig förklaring till att sällskapet först rest till Spanien från Polen, för att sedan åka till Sverige - och hans berättelse är enligt hovrätten "ganska rörig".

Det framgår också att han känt till att hans resekamrat har använt en falsk identitet på resan, vilket är besvärande.

Märkligt
Samtidigt har föraren och den kvinna som var medåtalad i tingsrätten tagit bilder under resan som sedan kunnat användas för att återskapa deras resrutt - ett agerande som framstår som märkligt för den som är medveten om att det handlar om en smugglingsresa.

Går inte att utesluta
Enligt hovrätten går det inte att utesluta att resekamraten smugglat narkotikan i bilen utan att de föraren har varit medveten om detta. Åtalet mot föraren ska därför ogillas.

Domen mot den tredje personen, resekamretaten, har ännu inte meddelats då han genomgår en rättspsykiatrisk utredning. 

  • Alt-texten
    Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt