Skip to content

Busschaufför friades efter dödsolycka i Sveg - nu överklagar åklagaren domen

Foto: Nisse Schmidt/TT

Busschauffören frikändes av tingsrätten från åtalet om vållande till annans död och vållande till kroppsskada efter att tre ungdomar dog och 38 skadades vid en olycka i Sveg. Åklagaren anser dock att tingsrättens bedömning av förarens eventuella oaktsamhet var felaktig och har nu valt att överklaga domen.

 

- Av mitt överklagande framgår att jag anser att tingsrätten på ett riktigt sätt värderat bevisningen i fråga om orsaken till olyckan. Dock är jag av uppfattningen att tingsrättens bedömning i frågan om förarens oaktsamhet är felaktig i ljuset av tidigare domstolspraxis om oaktsamhetsbrott i trafiken, säger chefsåklagare Stefan Ekeroth i ett pressmeddelande.

Tingsrättens slutsats var att föraren inte kunde anses ha agerat straffbart oaktsamt när han påbörjade resan enligt resplanen och inte heller under resans gång, eftersom han varken insett eller borde ha insett att han var för trött eller sömnig för att kunna framföra bussen på ett trafiksäkert sätt.

Det var på morgonen den 2 april 2017, och en grupp med högstadieelever från Ängskolan i Marks kommun var på väg till en skidresa i Klövsjö i Jämtland.

Strax söder om Sveg tappade föraren kontrollen över bussen, körde ner i diket och bussen hamnade på sidan. Tre ungdomar dog, och 38 skadades. 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt