Skip to content

Bråttom för den som vill ha kompensation för pilotstrejken - ersättningskraven ska vara inne i juni

SAS vd Rickard Gustafson. Foto: Fredrik Persson/TT

Den som drabbats av den senaste SAS-strejken och vill ha kompensation måste snart söka ersättning. Enligt Högsta domstolens praxis måste nämligen en reklamation i sådana ärenden göras inom två månader för att anses ha lämnats in i tid. 

 

- Det viktiga är att reklamationen måste skickas till flygbolaget inom två månader efter den planerade flygdagen. Sedan har du tio år på dig att driva ärendet vidare. Om du inte skickar in din reklamation i tid så är det kört, säger Marie Bexelius, Sverigechef på flygkompensationsföretaget Airhelp till Dagens Industri. 

Efter en dom från Högsta domstolen förra året ska en reklamation i ärenden som dessa göras inom två månader för att anses vara inlämnad i rätt tid. 

Detta kan jämföras med de övriga nordiska länderna där passagerarna har upp till tre år på sig. 

SAS anser att strejken var en extraordinär omständighet och har därför meddelat att man inte kommer att ersätta några passagerare enligt den så kallade enligt EG 261-förordningen. Detta menar dock, Marie Bexelius är felaktigt. 

- Det viktiga nu är att agera och skicka in ditt krav i tid. Vår bedömning är att du som passagerare har rätt till finansiell ersättning för dessa flyg, men om reklamationen inte kommer in i tid går du miste om chansen att ens få det prövat, säger Marie Bexelius till Dagens Industri.

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt