Skip to content

”Vi vill vara jämställda” – Försvarsmakten uppnår inte jämlikhetsmål i värnplikt

Foto: Pontus Lundahl/TT

Trots att den allmänna värnplikten är könsneutral har Försvarsmakten svårt att locka unga kvinnor till värnplikten, och når inte upp till sitt mål om att en femtedel av rekryterna ska vara kvinnor. Det rapporterar Sveriges Radio.

– Vi ser det som problematiskt. Vi vill vara jämställda, både kvantitativt och kvalitativt, säger Klas Eksell, personaldirektör på Försvarsmakten, som inte är nöjd med dagens utfall på 16 procent tjejer i värnplikten.

Målsättning uppnås inte
Den allmänna värnplikten som återinförts är könsneutral. Nu genomför den första årskullen som omfattas av den allmänna värnplikten, födda 1999, sin grundutbildning.

Målsättningen för Försvarsmakten för i år och det kommande året är att en femtedel av alla rekryter ska vara tjejer. Men det är ett mål som inte uppnås idag.

I det Södra skånska regementet, P7, är Julia Nermark en de 15 rekryter som är tjej, av totalt 250 stycken.  

– Många tror att det är tuffare än vad det är, speciellt fysiskt. Det har varit tufft men det tuffaste har ju varit det psykiska, säger värnpliktiga Julia Nermark, som intervjuats av Sveriges Radio.

Skäl att se över de fysiska kraven
För att få fler tjejer intresserade vill Klas Eksell se att man redan i skolan pratar om försvaret.

– En önskan jag har är att man i skolan, inom ramen för samhällskunskapen, utbildar i totalförsvarskunskap, säger Klas Eksell.

Men enligt Klas Eksell finns det även skäl att se över de fysiska kraven i mönstringen.

– Muskelstyrka och fysiska krav är såklart viktiga krav på de befattningar vi ska leverera mot, men det som är jätteviktigt för Försvarsmakten är att vi har adekvata krav, säger Klas Eksell till Sveriges Radio.

  • Paulina Stén

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt