Skip to content

Värmesikte blir lagligt vid vildsvinsjakt – trots risker enligt jägare

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Snart blir det lagligt för vildsvinsjägare att använda värmesikten när de jagar i mörker – trots att Svenska Jägareförbundet avrått. Flera jägare är kritiska till ändringen, bland annat eftersom sikten är sämre. Det rapporterar Sveriges Television.

 

 

– Vi har sagt att vi inte är beredda att medverka till att den här tekniken blir fri, för vi känner inte till vilka risker för misstag det finns, säger förbundsjuristen Ola Wälimaa till TT.

Tillåtet från 15 maj
Från och med den 15 maj blir det tillåtet att använda värmesikte, så kallat. termiskt sikte, vid vildsvinsjakt så länge den sker i öppen mark eller vid så kallade åtelplatser, alltså foderplatser.

Ett termiskt sikte omvandlar värmen från djuret till en bild som syns i jägarens sikte. Termiska sikten är en rrelaTIVT ny teknik som håller på att utvecklas.

Enligt SVT har än så länge endast ett fåtal jägare hittills fått dispens från Naturvårdsverket för att använda termiska sikten.

Risker med termiskt sikte
Enligt SVT har de sikten med elektronisk ljusförstärkning som tidigare använts i Sverige lett till att bilden i jägarens sikte blir tredimensionell.

Men i det termiska siktet blir bilden tvådimensionell – vilket gör att jägaren inte kan se vad som finns bakom djuret lika tydligt. Även avståndsbedömningen blir svårare.

Till SVT berättar Ola Wälimaa om en dödsolycka med ett termiskt sikte i Norge år 2017, där termiska sikten är tillåtna.

– En jägare sköt ihjäl en jaktkamrat i tron att det var en räv. Jaktkamraten låg ner på marken och blev då skjuten i huvudet, säger Ola Wälimaa enligt SVT.

Dålig bildkvalité
Enligt SVT är inte heller bildkvalitén i de termiska siktena den bästa, vilket bland annat syns på en film från en olycka år 2018 en joggare sköts i höften av en jägare i Skåne.

Vid olyckan använde den norska jägaren ett termiskt sikte trots att han saknade svensk dispens.

– Jag har sett de bilder som lagts ut offentligt och jag tycker att de är extremt suddiga och dåliga. Jag skulle aldrig våga avlossa ett skott över huvud taget utifrån en sådan bild, säger Ola Wälimaa.

Lantbruksministern: hänsyn tas till säkerhetsriskerna
Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) anser dock inte att tillåtandet av termiska sikten i Sverige kommer att innebära en säkerhetsrisk.

-– Fallet i Norge är en tragisk händelse som vi inte önskar se i Sverige. Genom att begränsa användningen av termiska sikten till åtelplatser och öppna terränger så tar beslutet hänsyn till säkerhetsriskerna. Sedan har jägaren ett stort ansvar för att enbart avlossa skott om det är säkert, skriver landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) i ett mejlsvar till TT som SVT publicerat.

  • Paulina Stén

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt