Skip to content

Våldtäktsdömd får HD-prövning efter påstådd "oupphörlig psykisk terror" mot sambo

Mannen dömdes för våldtäkt mot en kvinna, och därefter för övergrepp i rättssak, efter att enligt kvinnan med våld försökt få henne att ändra sina uppgifter om våldtäkten. Nu meddelar Högsta Domstolen, efter att mannen överklagat, prövningstillstånd. 

 

En man i 30-årsåldern dömdes i Södertörns tingsrätt till fängelse i två år och en månad för grovt övergrepp i rättssak och misshandel.

Dömd för våldtäkt
Övergreppsbrotten hade riktats mot mannens sambo, i tiden direkt efter att han dömts för att ha våldtagit henne. Mannen hade först suttit häktad, men försatts på fri fot efter tingsrättsförhandlingen - och parterna hade då återupptagit sin relation.

Mannen skulle då direkt ha börjat med i princip dagliga ofredanden mot kvinnan, där han bland annat satt sig på henne och tjatat på henne, för att få henne att ändra sina uppgifter om våldtäkten.

Eskalerande våld
Ett par månader senare hade våldet eskalerat, när mannen vid ett tillfälle också tagit upprepade strypgrepp på kvinnan och dragit henne i håret - även då för att få henne att ta tillbaka våldtäktsanklagelsen.

Grovt brott
Kvinnan liknande i tingsrätten gärningarna vid en "oupphörlig psykisk terror". Tingsrätten ansåg också att mannen skulle dömas för ett enda fall av övergrepp i rättssak - som med hänsyn till omständigheterna skulle rubriceras som grovt.

Svea hovrätt anslöt sig senare till tingsrättens bedömning, både med avseende på antalet gärningar och beträffande påföljden.

Högsta domstolen meddelar nu, efter överklagande från mannen, prövningstillstånd i målet.

  • Alt-texten
    Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt