Skip to content

Uppsåtligt brott när man skickade in falskt examensintyg från utländsk utbildning

Foto: Johan Nilsson/TT

Mannen köpte ett intyg om en utbildning, som han skickade till universitetet, på internet. Mot sitt nekande döms han nu för brukande av falsk urkund.

 

I mars 2017 ska en idag 27-årig man ha skickat in ett förfalskat examensintyg och betyg till Universitets- och högskolerådet vid en ansökan om bedömning av utländsk utbildning.

Två år senare döms han nu vid Blekinge tingsrätt för brukande av falsk urkund.

Köpte intyg
I sitt vittnesmål vid tingsrätten har mannen uppgett att han endast hade en kurs kvar på sin ekonomikandidat i Syrien när han tvingades lämna landet på grund av kriget där. I syfte att få ut en motsvarande examen i ekonomi Sverige köpte 27-åringen för 150 dollar ett intyg om sin utbildning i Syrien av en okänd man på internet.

27-åringen har i tingsrätten påstått att han inte läst igenom de handlingar han fick särskilt noga innan han skickade dessa till Universitets- och högskolerådet. Han har dock medgett att han såg att det stod "Universitetet i Damaskus" på handlingarna - trots att han enligt egen utsaga studerat på ett helt annat universitet.

"Visste inte att de var falska"
Trots detta menar 27-åringen att han inte visste att handlingarna var falska, och han har därför nekat till brott. I tingsrätten har även den handläggare från Universitets- och högskolerådet, som mottog 27-åringens ansökan, hörts.

Han har enligt tingsrätten berättat trovärdigt och tillförlitligt om hur han direkt såg att de aktuella handlingarna var oäkta och innehöll "mängder av fel".

Bland annat användes olika typsnitt på ord intill varandra, grova stavfel på arabiska förekom, och namnen på de som undertecknat handlingarna visade sig vara falska.

Måste stått klart
Enligt tingsrättens bedömning måste det ha stått helt klart för 27-åringen att intyget var falskt när han skickade detta, och redan det faktum att lärosätets namn var fel på samtliga handlingarna måste enligt tingsrätten ha undanröjt alla tvivel för honom.

Tingsrätten lämnar mot bakgrund av detta påståendet om god tro utan avseende, och dömer mannen för brukande av falsk urkund till villkorlig dom i förening med 50 dagsböter om 100 kronor.

  • Alt-texten
    Anna Ekdahl

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt