Skip to content

Tidigare våldtäktsfriade fälls i hovrätten - tilltalade inte trovärdiga

Foto: Henrik Montgomery/TT

I tingsrätten friades de båda männen från våldtäktsanklagelserna, eftersom flickornas berättelser skiljde sig något från vad de sagt i förhör. Nu ändrar hovrätten domen, och fäller männen - som de menar saknar trovärdighet. 

 

I juli 2018 åtalades två män, då i åldrarna 19 respektive 23 år, för våldtäkt mot två 16-åriga flickor i mars tidigare samma år.

Gruppen hade den aktuella kvällen mötts i Stockholm för att besöka en nattklubb tillsammans, dit 19-åringen lovat att han kunde ”fixa in” flickorna. Efter ett antal misslyckade försök att komma in på olika uteställen begav sig gruppen istället till ett hotell vid Arlanda.

Drack alkohol
Där drack sällskapet alkohol och lekte lekar som ”sanning och konsekvens” inpå småtimmarna – och det är sedan som de övergrepp som omfattas av åtalet ska ha ägt rum.

I Attunda tingsrätt berättade den ena flickan om hur hon varit så berusad att hon lagt sig i den ena hotellsängen, men vaknat av att 19-åringen tog av hennes kläder och sedan utförde både orala och vaginala samlag med henne – mot hennes vilja.

Bar iväg
Den andra flickan berättade i sin tur om hur 23-åringen burit iväg henne till ett eget hotellrum, och tvingat henne till liknande handlingar genom att hålla fast hennes ben och armar.

Männen nekade dock till brott, och menade att flickorna samtyckt till allt som skett. Tingsrätten ansåg att flickornas berättelse visserligen var sammanhängande – men att en del uppgifter som lämnades vid huvudförhandlingen skiljde sig åt från vad de berättat i respektive polisförhör. Både 19-åringen och 23-åringen friades därmed från anklagelserna.

"Inte anmärkningsvärt"
Svea hovrätt ändrar nu domen och fäller de båda männen för våldtäkt. Hovrätten anser att tingsrättens påståenden om vad flickorna berättat i polisförhör har medfört att de kunnat ifrågasätta sina uppgifter i efterhand, och därmed inte fått en fullgod möjlighet att lämna sina berättelser vid huvudförhandlingen.

Hovrätten anser det inte anmärkningsvärt att flickorna fyllt på detaljer i sina många polisförhör, och beaktar även vad de berättat för varandra om vad de utsatts för.

Tillräckliga bevis
Männens förklaringar till sina påståenden anses inte heller sänka värdet av övrig bevisning – och sammantaget anses bevisningen om våldtäkt tillräckligt för fällande dom.

Männen döms till två respektive tre års fängelse, och flickorna tillerkänns ett skadestånd om 115 000 kronor vardera.

 

  • Alt-texten
    Anna Ekdahl

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt