Skip to content

”Stora risker för köparen” - Tullverket förstör förfalskade varor

Foto: Lise Åserud/NTB scanpix/SCANPIX

Förfalskade varor är ett stort och växande problem. Förra veckan lämnade Tullverket cirka 800 kg förfalskade kullager till förstöring i Göteborg, som upptäckts i samband med en importkontroll i februari i år. Kullagerna skulle användas för tillverkning av maskiner i Sverige.

 

Tullverket rapporterar att förfalskade varor är ett växande problem. Ofta är det svårt för mottagaren att märka att varorna är förfalskade.

– Ibland vet inte mottagaren själv om att den fått förfalskade varor, vilket visar hur viktigt det är att man är vaksam på vad det är man beställer. Exempelvis bör man alltid kolla upp leverantören och undersöka om den är en auktoriserad återförsäljare. En annan fråga man bör ställa sig är om priset är rimligt i förhållande till vad varan brukar kosta, säger Suzan Kalinagil, sakkunnig inom immaterialrätt på Tullverket.

Över 30 miljoner falska varor år 2017
Enligt Tullverket gjordes cirka 60 000 ingripanden mot misstänkta förfalskade varor av tullmyndigheterna i EU under år 2017, avseende över 30 miljoner misstänkt förfalskade varor.

De vanligaste förfalskade varutyperna är livsmedel, leksaker, cigaretter och kläder, men enligt Tullverket finns det problem med piratkopior i alla branscher.

35 kartonger kullager förstördes
I februari upptäckte Tullverket totalt 35 kartonger kullager med en sammanlagd vikt om ca 800 kr vid en importkontroll i Göteborg.

Kartongerna hade exporterats från Kina till en firma i Sverige som tillverkar maskiner, och var märkta med SKF:s logotyp. Efter kontakt med SKF kunde Tullverket dock fastställa att kullagren var förfalskade.

Därefter begärde SKF att varorna ska förstöras, vilket efter godkännande av importören verkställdes i förra veckan.

Kan utgöra varumärkesintrång
Totalt gjorde Tullverket 269 ingripanden år 2018 och stoppade 19 500 misstänkt piratkopierade varor från att komma in i landet.

Förutom att begära att varorna ska förstöras kan även rättighetshavaren inleda en civilrättslig process i domstol mot mottagaren för varumärkesintrång.

– Förfalskningar drabbar ju inte enbart rättighetshavaren och dess anställda, utan kan även innebära stora risker för köparen. Tillverkare av piratkopior anstränger sig inte för att uppfyllade produktsäkerhetskrav som finns på marknaden, därför kan man inte lita på att varorna håller, säger Suzan Kalinagil.

  • Paulina Stén

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt