Skip to content

Rullstolsburen man nekades bussresor – DO stämmer bussbolag

Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT

En rullstolsburen man nekades under ett flertal tillfällen att åka med regiontrafikens bussar i Västmanland. Enligt Diskrimineringsombudsmannen (DO) utgör nekandet diskriminering i form av bristande tillgänglighet – och stämmer därför bussbolaget.


– Bussbolaget ansvarar för att den som har rätt att åka också får åka. Om passagerare som använder rullstol nekas för att bussförare inte har de kunskaper som krävs är det bussbolagets ansvar. I det här fallet framstår kunskapsbristen hos bussbolaget som systematisk och det är därför DO agerar, säger Josefina Yalo, processförare på DO.

Nekades färd med buss
Bakgrunden till stämningen var att en man som använder rullstol under åren 2017-2018 vid minst fyra tillfällen nekats att åka med regiontrafikens buss i Västmanland.

Enligt DO har mannen återkommande nekats att få åka med bussen – trots att hans rullstol uppfyllt de krav som bussbolaget ställer på rullstolars mått och vikt.

Trodde rullstolen var för tung
Även bussbolaget erkänner att mannen nekats färd vid fyra tillfällen, rapporterar DO.

Enligt bussbolaget var orsaken att förarna felaktigt antagit att mannens rullstol varit för tung för att ta ombord på bussen.

Nu stämmer DO bussbolaget och begär 60 000 kronor i diskrimineringsersättning för mannen.

  • Paulina Stén

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt