Skip to content

"Regeringens åtgärder kommer försent" - oppositionen kritisk mot ny lag om blåljussabotage

Johan Pehrson (L). Foto: Claudio Bresciani/TT

Regeringen beslutade i fredags om en lagrådsremiss för bekämpning av så kallat blåljussabotage som innebär att hot, stenkastning och våld mot blåljuspersonal ska kunna straffas med upp till 18 års fängelse. Förslaget har fått positiva reaktioner från såväl rikspolischefen som blåljuspersonal, men får nu kritik från Liberalerna som menar att förslaget kommer alledles försent. 

 

- Liberalerna har drivit igenom ett flertal tillkännagivanden till regeringen att skärpa lagstiftningen för attacker mot blåljuspersonal, säger Liberalernas rättspolitiska talesperson Johan Pehrson. 

- Det är grova attacker som hotar rättssystemet och förstör för dem som behöver samhällets hjälp. Men regeringens åtgärder idag kommer tyvärr för sent och de löser inte problemet.

Straffbart att förhindra utrycking
I lagrådsremissen föreslår regeringen att ett nytt brott införs – blåljussabotage, vilket innebär att den som angriper eller stör polis, räddningstjänst eller ambulanssjukvårdare i sitt arbetet kan straffas.  

Regeringen föreslår att straffskalan ska vara fyra års fängelse för normalgraden och för grovt brott mellan 6 till 18 års fängelse eller till och med livstids fängelse beroende på vilka konsekvenser brottet får. 

"Saknas viktiga pusselbitar"
Enligt Johan Pehrson är regeringens nya förslag ett steg i rätt riktigt, han anser dock att fler lagändringar måste komma på plats för att få rätsida på problemet med blåljussabotage.

- Trots dagens förslag saknas fortsatt flera viktiga pusselbitar, som snarast måste komma på plats. Straffen borde skärpas och lagstiftningen måste breddas till att röra fler grupper. Kränkningsersättningen måste också öka avsevärt, dagens ersättningsnivå till blåljuspersonal som blir utsatta för våld är oacceptabelt, säger Johan Pehrson (L).

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt