Skip to content

Rattfyllerifriad fälls i hovrätten - oförsvarligt att köra trots allvarlig skärskada

Foto: Dario Lopez-Mills/TT

Mannen skulle skära citron till sina tequilashots, men skar sig istället allvarligt i handen. Berusad satte han sig bakom ratten och körde till sjukhuset. Efter att ha friats i tingsrätten fälls han nu av hovrätten som menar att alternativ fanns. 

 

Svea hovrätt ändrar den friande domen från Stockholms tingsrätt och dömer en man i 40-årsåldern till en månads fängelse för grovt rattfylleri.

Mannen har ostridigt haft 1,63 promille alkohol i blodet när han en kväll i mars 2018 tagit bilen till Södersjukhuset från hemmet i Enskede.

Skar sig djupt
Mannen har festat ihop med sin flickvän och en vän och har varit på väg att skära upp citron till sällskapets tequilashots när han sluntit med kniven och skurit
sig djupt i fingrarna.

Mannen beskrev i tingsrätten ett chockartat tillstånd där han upplevt det som att fingrarna "bara hängde i hudflikarna". Mannen har bestämt sig för att köra sin bil till sjukhuset, eftersom han varken behärskar svenska eller engelska och därför varit orolig för kommunikationssvårigheter och för att det skulle ta för lång tid.

Sjukskriven i månader
Fingrarna syddes ihop "temporärt" på sjukhuset, men mannen fick senare opereras och vara sjukskriven från sitt jobb som snickare i flera månader.

Tingsrätten ansåg att skärskadan hade varit så allvarlig att mannens agerande fick anses motiverat. Han frikändes därför, med hänvisning till nöd.

Flickvän kunde svenska
Hovrätten underkänner dock alltså tingsrättens resonemang. Det har funnits tid och andra möjligheter att få hjälp för mannen, som bland annat inte utnyttjat den omständigheten att hans flickvän kan svenska.

Att sätta sig full bakom ratten har därför varit oförsvarligt - och det har heller inte handlat om en sådan så kallad excess som kan fria från ansvar.

Mannen döms istället för grovt rattfylleri.

  • Alt-texten
    Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt