Skip to content

Polisman tog polisbil för att använda vid möhippa - åtalades för bilstöld - frias nu av tingsrätten

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Den blivande bruden blev stoppad i en poliskontroll och fick blåsa i en alkomätare. Hon blåste rött. Men varken poliskontrollen eller alkotestet var på riktigt. Den polis som, olovligen, tagit polisbilen anmäldes för bilstöld, men frias nu av tingsrätten. 

 

Det var den sjunde april förra året som en polisamn i Värmland, som inte var i tjänst, gick till polisens garage och tog en målad polisbil för att medverka vid en fejkad trafikkontroll under en möhippa. Röret till alkoholmätaren hade de preparerat med alkogel, så att den blivande bruden blåste rött. 

Åtalades
Polismannen anmäldes, och åtalades, för tillgrepp av fortskaffningsmedel eftersom han inte haft tillstånd att ta den aktuella bilen. 

Polismannen medger att han tagit den, men sa under rättegången att han inte trodde det var några problem, eftersom "polisens bilar använts tidigare i liknande sammanhang".

"Sprida positiv bild"
Han säger också att han gjorde det han gjorde "i egenskap av polis", och därför var klädd i uniform. Det han gjort, säger han, har " bidragit till att sprida en mer positiv bild av polisens verksamhet."

Flera kollegor till mannen har dock vittnat om att man måste skriva upp på en lista, eller få ett godkännande av en chef, innan man kvitterar ut en målad polisbil, något mannen säger sig inte känna till. 

Krävs uppsåt
Tingsrätten skriver att det är konstaterat att han använt polisbilen olovligen, och att de objektiva förutsättningarna för att döma honom därmed är uppfyllda. 

Men det krävs också ett uppsåt. 

Och enligt tingsrätten är det inte bevisat att polismannen hade något uppsåt - och därför ogillas åtalet. 

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

  • Eric Tagesson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt