Skip to content

Polisman knuffade intagen i arresten - döms för ofredande

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Polismannen knuffade ner en intagen på en bänk i en arrestlokal. Nu döms han för ofredande. Den intagne mannan var, enligt rätten, på väg att sätta sig självmant före knuffen. Men på grund av den intagnes provokationer blir han utan skadestånd.

 

Polismannen som arbetat 38 år i yrket höll tillsammans med en kollega ett förhör med den intagne, en 63-årig man. Händelsen med knuffen inträffade på vägen från förhörsrummet till arrestlokalen. Polismannen själv erkände att han knuffade 63-åringen ner på en bänk. Men han upplevde situationen som hotfull och poliskollegor på plats vittnade om att 63-åringen hade uppträtt verbalt provocerande före knuffen.

"Märkbart irriterad"
De vittnade också om att deras kollega som utdelade knuffen var märkbart irriterad och högljudd gentemot de intagne före händelsen. Av den åberopade övervakningsfilmen framgick, enligt Halmstads tingsrätt, att den kvinnliga polis som deltog i förhöret inledningsvis med sin vänstra arm försökte hålla sin kollega bakom sig bakom sig och borta från den intagne. Trots det tog hennes kollega därefter ett steg framåt och knuffade till 63-åringen, som tappade balansen, snubblade bakåt och tog tag i bänken. Därför ansåg tingsrätten att knuffen utdelats uppsåtligen.

Åtal styrkt
Och då den intagne inte gjorde fysiskt motstånd i arresten och han inte på något tydligt sätt vägrat att sätta sig ner på bänken utan tvärtom var på väg att göra det ansågs åtalet för ofredande styrkt.

Följde uppmaning
Hovrätten för Västra Sverige anser att det genom övervakningsfilmen är utrett att den intagne 63-åringen inte har vägrat att sätta sig ner på bänken; varken aktivt eller passivt. Tvärtom framgår det av övervakningsfilmen att mannen tämligen omgående har följt polismannen uppmaningar om att sätta sig ner såtillvida att han rör sig i riktning mot bänken, vänder sig om och tar ett steg bakåt mot denna omedelbart före det att knuffen utdelas.

"Kännbar fridskränkning"
Det står därför, menar hovrätten, klart att knuffen har inneburit en sådan kännbar fridskränkning av 63-åringen som förutsätts för ansvar för ofredande. Tingsrättens domslut fastställs alltså. Och det blir inte heller i hovrätten något skadestånd till 63-åringen för kränkning eftersom han uppträdde provocerande.

Polismannen döms till 50 dagsböter. Polismyndighetens personalansvarsnämnd har tidigare beslutat att han får behålla sin tjänst oavsett utgång i målet.

  • Alt-texten
    Mikael Kindbom

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt