Skip to content

Polis sköt 20-årige Eric Torell till döds - nu åtalas de för vållande till annans död och tjänstefel

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Poliserna öppnade eld mot 20-årige Eric Torell, och sköt honom till döds. I dag åtalades tre poliser för vållande till annans död och tjänstefel. - Det här en jättetragisk händelse för alla involverade, säger Martin Tidén, chefsåklagare. 

 

Det var tidigt på morgonen den 2 augusti förra året som polisen larmades till en adress i centrala Stockholm. Enligt larmet gick en beväpnad person omkring och viftade med ett vapen. Personen var Eric Torell, 20 år som har Downs syndrom och autism, och vapnet en låtsaspistol.

25 skott
Men poliserna uppfattade honom som ett hot och sköt honom till döds. Sammanlagt avlossade de tre poliserna som kom till platsen 25 skott, varav tre träffade 20-åringen. 

Poliserna hade, från ledningscentralen, fått information om att det kunde röra sig om en känd våldsverkare, som tidigare varit våldsam mot poliser och som hade en koppling till området. Det visade sig dock senare att den personen satt häktad för ett annat brott vid tiden för dödsskjutningen. 

Redan dagen efter skjutningen inleddes en förundersökning för att utreda om något brott begåtts, under ledning av chefsåklagare Martin Tidén. 

Fyra delgavs misstanke
När förundersökningen gick in i sitt slutskede delgavs fyra poliser misstanke om brott. En av dem, som var på platsen, avskrevs senare. Av de restrerande tre misstäntkes två för tjänstefel och den tredje för vållande till annans död. 

I dag, fredag, meddelade chefsåklagare Martin Tidén att tre poliser, två som befann sig på platsen, samt en insatschef, åtalas för tjänstefel, vållande till annans död samt vållande till kroppsskada. 

Höjde leksakspistolen
Åklagaren berättade hur de tre poliserna befinner sig på en innergård, när Eric Torell kommer in på gården, och höjer leksakspistolen mot en av polismännen som då öppnar eld. 

Den polisen avlossar fem skott, en annan åtta skott och den tredje 12 skott. 

Eric Torell dog på platsen. Först när pikteten kommer fram, och ska flytta undan Erics leksakspistol upptäcker de att det inte är ett riktigt vapen. 

- Målsäganden har inte följt polisens uppmaning att släppa vapnet. När de börjar skjuta har det inte varit omotiverat på grund av putativt nödvärn, säger Martin Tidén. 

- Men när den situationen inte längre kvarstår borde de ha slutat skjuta, men det gjorde de inte. 

Vållande till annans död
En av poliserna, som sköt det dödande skottet när Eric Torell vänt ryggen till, åtalas för vållande till annans död alternativt tjänstefel, en av de andra som sköt åtalas för tjänstefel och polisinsatschefen åtalas för tjänstefel. 

  • Eric Tagesson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt