Skip to content

Över sextusen anmälningar till särskilda utredningar förra året - åtta av tio som anmäls är poliser

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Förra året anmäldes över sextusen brott till avdelningen för Särskilda utredningar. De flesta anmälningarna gällde tjänstefel, men en stor del ofredanden och våldsbrott anmäldes också. Det framgår av SU:s årsrapport som nyligen lämnats till regeringen.

 

- SU har ett viktigt samhällsuppdrag i och med att vi utreder personer inom hela rättskedjan. Som oberoende och fristående från övriga polisen bidrar våra utredningar till förtroendet för polisen och övriga rättsväsendet, säger avdelningschef Ebba Sverne Arvill.

Närmare 80 procent av de utredningar som SU hanterar rör anmälningar mot poliser. 

Fler domare och nämndemän anmäls
Anmälningar mot domare och nämndemän ökade under förra året jämfört med tidigare år. En förklaring till detta är, enligt SU, ett enskilt ärende med flera hundra brottsrubriceringar som rörde bland annat reseräkningar. 

Ärendet bidrog därmed även till att brottskategorin övriga brott ökade under förra året jämfört med tidigare år.

Dataintrången minskar
Likt tidigare år är tjänstefel den största brottskategorin som anmälts till SU, 53 procent, följt av våldsbrott och ofredanden.

Antalet anmälningar gällande dataintrång har dock sjunkit jämfört med de två senaste åren.

Antalet brott som redovisades till åklagare 2018 var något lägre i jämförelse med 2017. Utredningar vid SU har alltid har en åklagare som förundersökningsledare som fattar beslut om ärendet ska drivas till åtal. De flesta av SU:s redovisade ärenden går vidare till åtal.

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt