Skip to content

Oenig hovrätt friar misshandelsdömd man - agerat i nödvärn för att freda sig mot kofotsangrepp

Foto: Henrik Montgomery/TT

Två män dömdes i tingsrätten för att ha misshandlat varandra vid ett bråk, varvid den ena mannen använt en kofot som tillhygge. En oenig hovrätt anser dock att den man som försvarat sig mot kofoten genom att uttdela knytnävslag handlat i nödvärn och frikänner honom därför helt, medan domen mot den andra mannen står fast.

 

Männen har medgett att de utövat visst våld mot varandra, men har förnekat brott eftersom båda anser sig ha agerat i nödvärn.

"Skaffat torpeder som skulle döda honom"
Den 48-åringa mannen hade ett förhållande med en kvinna som också 47-åringen haft en relation med tidigare.

Den aktuella dagen hade männen talats vid på telefon, och samtalet avslutades med att 47-åringen sa att han skulle komma till 48-åringens bostad – vilket han också gjorde.

Enligt 47-åringen åkte han dit eftersom kvinnan hade berättat att 48-åringen ”skaffat torpeder som skulle döda eller skada honom”.

Handgemäng uppstod vid mötet
Männen möttes upp utanför bostaden, där också kvinnan befann sig, och det är ostridigt att handgemäng uppstod mellan männen vid detta tillfälle.

Det är också ostridigt att 47-åringen hade en kofot i sin bil som han tog med sig ut, och som han senare använde för att dela ut ett slag mot 48-åringens ben och ett mot hans huvud.

Enligt 47-åringen var det dock en slump att kofoten fanns i bilen, och han hävdar att han tagit den endast för att undvika att 48-åringen inledde ett angrepp på honom.

 48-åringen, som var ”salongsberusad”, har uppgett att han försökte förhindra slagen med kofoten genom att själv utdela ett antal knytnävsslag mot 47-åringens ansikte.

Ingen av männens versioner får fullt stöd
Bråket avbröts först när en granne kom till platsen. Tingsrätten konstaterade att männen har uppgett olika versioner om händelseförloppet, och att båda versioner saknar fullt stöd av den övriga utredningen.

Kvinnan, som blev vittne till bråket, har däremot uppgett att det var 48-åringen som först utdelade flera slag, och att 47-åringen därefter slog mot hans ben med kofoten.

47-åringen ska också flera gånger ha frågat 48-åringen om han skulle ”ge sig”, även efter slaget mot benet, varpå denne svarade ”nej”.

Båda dömdes i tingsrätten
Kvinnan tror inte att slaget med kofoten var tänkt att träffa just i huvudet, men rätten ansåg att 47-åringen inte kan anses ha påbörjat ett brottsligt angrepp, trots att han klev ur bilen med en kofot, utan ansåg att han i stället befann sig i en nödvärnssituation när 48-åringen började utdela slag.

Slaget mot huvudet har dock enligt rätten varit uppenbart oförsvarligt och männen dömdes därför för grov misshandel till två års fängelse respektive misshandel till villkorlig dom och samhällstjänst.

48-åringen frikänns i hovrätten
Hovrätten för Nedre Norrland frikänner nu 48-åringen helt, eftersom man anser att han har haft nödvärnsrätt.

47-åringens påföljd fastställs däremot till två års fängelse.

Hovrättsassessorn är dock skiljaktig och anser i likhet med tingsrätten att 47-åringen har agerat i nödvärn, men att våldet har varit uppenbart oförsvarligt.

  • Alt-texten
    Blendow Lexnova

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt