Skip to content

Lagändring ska skydda polishundar – lagförslag om brott mot djur i tjänst

Foto: Ewa Ahlin/SKK

Att skada polishundar har tidigare räknats som skadegörelse. Men nu ändras lagen i England, där skadandet av djur i tjänst får en egen brottsrubricering från och med i år. Även i Sverige är en liknande lag på väg. Det rapporterar Polistidningen.

 

– Efter månader av kampanjer är det fantastiskt att se detta förverkligas, som erkänner vikten av polishundar i vår familj, säger den engelska hundföraren Dave Wardell till BBC, rapporterat av Polistidningen.

Polishundar blir knivhuggna
De senaste åren har flera domar uppmärksammats både i England och i Sverige där polishundar blivit knivhuggna. Gärningsmännen dömdes till skadegörelse.

Bland annat i fallet med den brittiska polishunden Finn, som Polistidningen rapporterar om, dömdes gärningsmannen till skadegörelse för de fyra knivhugg som tillfogats hunden.

Hundens förare, Dave Wardell, har efter händelsen drivit en kampanj som kallas Finns Law, för att åstadkomma att våld mot djur i tjänst ska utgöra en egen brottsrubricering.

Lagändring på gång
Nu har Wardell haft framgång med sin kampanj. Förra veckan rapporterade Polistidningen att en lagändring är på gång i England.

Enligt Polistidningen är en motsvarande lagändring på gång även i Sverige.

Ett lagförslag som liknar det engelska har precis presenterats till lagrådet av regeringen, där skadandet av polishundar ska räknas som ”blåljussabotage”.

Lagen är tänkt att träda i kraft 1 januari 2020.

Den engelska lagen kommer att träda i kraft den 8 juni i år.

  • Paulina Stén

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt