Skip to content

Kritiserad dom i våldtäktsmål rivs upp i hovrätten - nämndeman tyckte kvinnans berättelse var "naiv"

Foto: Maja Suslin/TT

I tingsrätten friades mannen från våldtäktsanklagelserna efter att en nämndeman bland annat tyckte att det inte varit "som man tänker sig en våldtäkt". Nu river hovrätten upp domen - och dömer mannen till fängelse. 

 

En kvinna bosatt i Örebro skulle i februari 2018 åka till Stockholm tillsammans med en väninna. Kvinnan hade sedan en tid tillbaka haft kontakt via chatt och sms med en man som är bosatt i Stockholmsområdet och de diskuterade inför resan möjligheten att ses.

Möttes på hotell
Runt fyratiden på natten möttes de också på kvinnans hotell i centrala Stockholm. Kvinnorna delade ett enkelrum, men väninnan var fortfarande ute på krogen.

På hotellrummet hade mannen och kvinnan samlag.

Inte lyssnat
Kvinnan har dock berättat om en chockerande och skämmande upplevelse, där mannen varit hårdhänt och inte lyssnat när kvinnan sagt åt honom att sluta eller att det gjort ont - kvinnan har snarare upplevt det som att mannen "triggats" av att hon sa stopp.

Kvinnan har berättat hur hon på olika sätt har försökt "åla undan" och "få det överstökat".

Tog strupgrepp
Det har dock varit  "som att prata med en vägg" och mannen har både bitit henne och dragit henne i håret. Mannen ska också ha tagit ett strupgrepp på kvinnan som fått det att svartna för ögonen och kvinnan har efter samlaget blött från underlivet.

Mannen har, å sin sida, berättat om ett samlag helt utan våldsinslag där han efteråt slumrat till för att sedan vakna till helt kort av att kvinnan och hennes väninna pratade.

Sov i samma säng
Kvinnorna och mannen har sedan sovit i sängen alla tre och först senare på morgonen har väninnan väckt honom och sagt åt honom att lämna rummet, utan att något mer hade hänt.

Senare samma dag har han fått ett sms från kvinnan om att hon tänkte polisanmäla honom och då "inte fattat någonting".

Förnekat helt
Kvinnan har bekräftat att mannen fått sova kvar i hotellsängen "något hon beskrivit som" ologiskt - men förklarat med att hon varit rädd och chockad. Mannen ska sedan ha väckt henne fram på morgontimmarna genom att hårdhänt ta på hennes underliv i cirka tio minuter trots att hon även denna gång viskade åt honom att sluta - ett händelseförlopp som mannen helt förnekat.

"Pinsam situation"
Väninnan har bekräftat kvinnans uppgifter och förklarat att det låtit konstigt när mannen rört vid kvinnan, "nästan som att han klappade i händer". Väninnan har samtidigt förklarat att det var en "pinsam situation" och att hon tänkte att kvinnan skulle säga till om hon behövde hjälp, i och med att alla tre befann sig i samma säng.

Stöd av rättsintyg
Åklagaren har inte gjort gällande att mannen har våldtagit kvinnan i samband med det första samlaget, men har krävt att han ska dömas för misshandel för det våld som han utsatt henne för under samlaget. När det gäller händelsen på morgonen har åklagaren yrkat att tingsrätten ska döma mannen antingen för våldtäkt eller för misshandel.

Rådmannen i tingsrätten och en av nämndemännen bedömde kvinnan som trovärdig och ansåg att åtalet fick stöd både av rättsintyg om vissa skador samt av väninnans uppgifter.

Det var också i praktiken uteslutet att händelseförloppet varit något annat än det som kvinnan beskrivit. Rådmannen och nämndemannen ville också döma mannen för våldtäkt och misshandel till fängelse i två år och tre månader.

Två ville fria
Två nämndemän ville dock ogilla åtalet, och mannen friades därför, med rösterna 2-2. En av nämndemännen konstaterade att "[kvinnans] berättelse är naiv och kan inte leva upp till verkligheten" och ansåg inte heller att kvinnans skador var styrkta.

Den andra nämndemannen konstaterade att "det har inte varit fråga om något bråk eller slagsmål, så som man tänker sig att en våldtäkt ska vara".

"Kan vara självförvållade"
Kvinnan har heller inte försökt rymma eller lämnat rummet när hon varit nere och mött sin väninna i hotellobbyn och de skador som framgår av rättsintyget kan vara självförvållade, ansåg han.

En enig Svea hovrätt river nu upp den friande domen och fäller mannen för både misshandel och våldtäkt.

Bevisat
Hovrätten delar den bedömning som gjorts av de skiljaktiga ledamöterna i tingsrätten och anser alltså att mannen har misshandlat kvinnan i samband med samlaget genom att ta hårt om hennes hals, bröst, hår och underliv trots att ha förstod att hon motsatte sig detta.

Det är också bevisat att mannen uppsåtligen utsatt kvinnan för en handling jämförlig med samlag när han under morgontimmarna hårdhänt tagit på kvinnans underliv - inledningsvis när hon sovit och sedan trots att hon sagt åt honom att sluta och försökt komma loss.

Fängelse
Brottslighetens art och straffvärde gör att annan påföljd än fängelse är utesluten och mannen döms nu till fängelse i två år och tre månader.

Han ska även betala cirka 125 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

  • Alt-texten
    Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt