Skip to content

"Juridiken dominerar ofta nyhetsflödet" - jurist blir chefredaktör på juridisk nyhetsbyrå

Juristen och journalisten Mikael Kindbom chefredaktör för nyhetsbyrån Blendow Lexnova. Foto: BG och TT

Juristen och journalisten Mikael Kindbom har värvats som chefredaktör för den juridiska nyhetsbyrån Blendow Lexnova - som nu tar sikte på landets medieföretag. "Sverige har de senaste åren hakat på USA när det gäller intresset för juridiska nyheter. Många dagar dominerar juridiken nyhetsflödet", säger han.

 

Nyhetsbyrån Blendow Lexnova ingår i samma koncern som Dagens Juridik som man också har ett redaktionellt samarbete med.

I vår lanserar Blendow Lexnova en ny nyhetssajt med "ett smörgåsbord av rättsfallartiklar, expertkommentarer och nyhetsprogram online". Det är bland annat detta arbete som ska ledas av Mikael Kindbom.

Han kommer  närmast från tidningen Lag & Avtal och har lång erfarenhet av just juridiska nyhetsredaktioner.

Hur har rapporteringen förändrats under din tid i branschen?

- När jag började med juridisk rapportering i mitten på 90-talet hade man precis gått från lösbladssystem i pärmar med referaten från Högsta domstolen till nyheter per fax. Det var en stor revolution.

- Sedan skickade vi ut både nyheter och domar på nätet. Det var ett stort språng som underlättade juristernas vardag rejält.

Vilken betydelse har rapporteringen kring rättsfall och juridik idag?

- Sverige har de senaste åren hakat på USA när det gäller intresset för juridiska nyheter. Många dagar dominerar juridiken nyhetsflödet på webben och i tidningar, radio och TV. De flesta jurister tar i dag för givet att viktiga rättsfall trillar ner i deras mailkorg samma dag.

Hur tycker du att nyhetsrapporteringen i så kallad allmänmedia ser ut på området?

- I de allmänna medierna ligger fokus på brottmål. Gärna spektakulära sådana. Det är sällan som man fångar upp de principiellt intressanta brottmålen.

- När det sedan gäller tvistemål förekommer de knappt i rapporteringen.  Här har medierna en brunn att ösa ur men det kräver generellt en annan typ av kunskap och juridiskt kunnande att tränga sig in i och förstå affärsjuridiska domar. Det verkar saknas i medierna.

Hur kan rapporteringen förändras?

- Medierna måste öka den juridiska kompetensen på redaktionen om den ska täcka tvistemålen. När det gäller straffrätten bör man vara mera nyanserad än i dag. 

- En friande våldtäktsdom kan blåsas upp till enorma proportioner trots att domstolen bara gjort sitt jobb och följt lagen.

Hur ser du på Blendow Lexnova som en aktör bland andra medier?

- Blendow Lexnova har blivit det självklara valet för jurister och beslutsfattare som är i behov av juridiskt beslutsunderlag.

- Ingen nyhetsaktör kan visa upp en sådan bredd och ett sådant djup på samma gång. Och att få arbeta på ett företag med en sådan entreprenörsanda som Blendow kommer att bli riktigt spännande.

Anna Hellergård, affärsområdeschef för nyhetsbyrån Blendow Lexnova, ser fram emot att Mikael Kindbom greppar rodret inför de förändringar som nyhetsbyrån står inför:

- Redan nu växer planerna fram för Nordens första juridiska nyhetsbyrå med sikte på landets medieföretag och andra som vill följa vad som händer på domstolar och myndigheter dygnet runt, säger hon.

 

 

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

 

 


  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt