Skip to content

Jägaren som sköt joggare döms till fängelse - saknade uppsåt enligt tingsrätten

Från mannens egen film innan han sköt mannen.

Den 49-årige jägaren siktade - och sköt en man som var ute på en joggingtur. Nu döms han till ett års fängelse för vållande till kroppsskada och grovt jaktbrott. Mannen saknade, enligt rätten, uppsåt. 

 

Den 76-åroge manne var tidigt på morgonen den 29 november förra året ute på sin vanliga sex kilometer långa joggingrunda. Plötsligt small det till och han kände en skarp smärta i höften. 

- Jag skrek som en galärslav, vrålade av rädsla, chock och alltihop”, berättade han i rätten.

Sedan skrek jag ”Hur fan skjuter ni!”. 

Han säger att han förstod direkt att han blivit skjuten. 

Lyckades kalla på hjälp
Den 76-årige mannen hade träffats i höften, men lyckades ta sig 250 meter och ringa på ett hus efter hjälp. 

Jägare, en norsk man som jagat i över 30 år, hävdar att han trodde han sköt på ett rådjur - men trots det gick han inte fram till skottplatsen utan gömdw sig ett ett buskage. 

Spelade in skottet
I rätten berättade att han gick ut tidigt på morgonen för att jaga rådjur. Plötsligt såg han vad han uppfattade som ett rådjur komma gående i kanten av åkern. Han satte då på inspelningsfunktionen på kameran. På filmen, som Dagens Jurdik tagit del av, ser man hur han söker sitt "mål" i siktet, hur han placerar hårkorset över siluetten och sedan trycker av. 

Han hör sedan någon som ropar, berättade han i rätten. 

Förstod inte att det var människa
Men, säger han, han var fortfarande säker på att han skjutit ett rådjur, men att personen kanske blivit arg för att han sköt mot en byggnad, vilket inte är tillåtet. 

- Hade jag  förstått att jag skjutit en människa hade jag självklart sprungit ner och hjälpt till. 

Det är också olagligt att skjuta rådjur nattetid. 

Eftersom han var rädd för att åka dit för tjuvjakt gick han därför i motsatt riktning, och fortsatte, säger han, att jaga. 

Snart såg han hur det kom polisbilar, och han kastade då sitt vapen ifrån sig, innan han greps. 

Olovlig ammunition
Under rättegången spelades mannens egen film, från det mörkersikte han använde, upp för rätten. Mannen sa då att han nu, på filmen, ser att det är en människa, men att han var övertygad om att han sköt mot ett rådjur. 

Förutom filmen på när jägren sköt joggsren hittade polisen fem filmer på när mannen skjuter olovligt vilt, varför han också åtalades för flera jaktbrott. Inte heller hade han tillstånd för sitt mörkersikte, samt använde en helmantlad kula, vilket inte heller är tillåtet. 

Åklagaren yrkade på att jägaren skulle dömas för försök till mord, alternativt synnerligen grov misshandel.

Krävs uppsåt
Men för det krävs, konstaterar rätten, att mannen "haft uppsåt till att döda alternativt allvarligt skada den han sköt mot. För att han ska dömas för uppsåtligt brott krävs dessutom att han haft uppsåt till att det var en människa han sköt mot, det vill säga. han måste han insett att det var en människa". 

Rätten kommer fram till att det inte är ställt utom rimligt tvivel att ett sådant uppsåt fanns. 

Inte likgiltig
"Varken filmen eller utredningen i övrigt ger enligt tingsrättens bedömning stöd för slutsatsen att mannen förstod att det kunde vara en människa han sköt mot. Då kan han inte heller sägas ha varit likgiltig inför att det var en människa," skriver rätten.

Därför döms han istället för vållande till kroppsskada, grovt brott och sex fall av grovt jaktbrott. 

Påföljden blir ett års fängelse. 

  • Eric Tagesson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt