Skip to content

"Inget skäl till oro för Swedbanks finansiella ställning" - FI lugnar finansmarknaden

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Det finns ingen anledning att oroa sig för Swedbanks finansiella ställning, trots den senaste tidens avslöjanden. Det säger Finansinspektionens generaldirektör, Erik Thedéen, i ett uttalande under måndagen. Samtidigt meddelar myndigheten att man nu startat undersökningen av bankens agerande under de senaste åren. 

 

- FI följer utvecklingen i Swedbank noga och har haft täta kontakter med banken med anledning av den uppkomna situationen. FI:s bedömning är att det inte finns skäl till oro för bankens finansiella ställning, och därmed inte heller för den finansiella stabiliteten, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen.

I slutet av februari meddelade Finansinspektionen att man ska genomföra en undersökning, tillsammans med de baltiska tillsynsmyndigheterna, för att bedöma om Swedbank brustit i sin efterlevnad av penningtvättsregelverket.

Ska kontrollera bankens regelefterlevnad
Undersökningen har nu, efter en tids förberedelser, inletts den omfattande undersökningen där de fyra tillsynsmyndigheterna kommer att utreda ett antal uppställda frågeställningar.

Syftet är att undersöka hur banken agerat, utifrån de regelverk som finns, samt riskhantering för de senaste åren och före 2016. 

Ska vara klara till hösten
De tre baltiska myndigheterna kommer att bedöma regelefterlevnad i respektive dotterbank, medan Finansinspektionen främst kommer  att bedöma Swedbanks (moderbankens) hantering och kontroll av penningtvättsriskerna i sina baltiska verksamheter.

Myndigheten räknar med att undersökningen är genomförd i oktober. FI kommer sedan att avgöra om ärendet ska gå vidare till en sanktion. 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt