Skip to content

Hovrätten river upp rattfylleridom - inte visat att tilltalad faktiskt kört bil

Foto: Johan Nilsson/TT

Mannen dömdes i tingsrätten för grovt rattfylleri. Nu friar hovrätten honom, bland annat eftersom förhöret med honom hölls när han var kraftigt berusad. 

 

En man åtalades vid Kristianstads tingsrätt för grovt rattfylleri och olovlig körning.

Av utredningen framgår att polis i juni 2018 hade beordrats till en adress i Färlöv, där mannen bodde tillsammans med sina föräldrar, på grund av att någon hade kört berusad.

Låg halvvägs in i bilen
När polisen kom till platsen stod en bil vid huset, förardörren var öppen och mannen låg halvvägs in i bilen samtidigt som hans pappa höll fast honom. Polisen tog då ett utandningsprov som visade att mannen hade 1,04 mg/liter alkohol i sin utandningsluft.

Mannen hade i polisförhör berättat att han hade druckit alkohol och tagit bilen för att köra till Köpenhamn, men att han stannat inom den inhägnande tomtgränsen eftersom han inte ville köra ihjäl någon och att han därefter körde tillbaka till huset.

Stoppades av pappa
Vid huvudförhandlingen i tingsrätten gjorde mannen istället gällande att hans föräldrar ringt Polisen eftersom de var oroliga för att han skulle köra iväg, men att han aldrig gjorde det eftersom hans pappa stoppade honom. Angående de uppgifter som han lämnat vid polisförhöret uppgav mannen att dessa inte stämmer och att han endast sagt så eftersom han ville därifrån.

Tingsrätten fann åtalet styrkt och gjorde gällande att de uppgifter mannen lämnat vid polisförhör var detaljerade och tydliga - men att de uppgifter han lämnat vid huvudförhandlingen däremot varit vaga och detaljfattiga.

Tingsrätten tog även hänsyn till att en av de ingripande poliserna berättat att de fått uppgift om att någon hade kört berusad när de kallades till platsen

Dömdes för grovt rattfylleri
Mannen dömdes därför till grovt rattfylleri. Eftersom mannens körkort var återkallat dömdes han även för olovlig körning, grovt brott. Påföljden bestämdes till skyddstillsyn.

Domen överklagades till Hovrätten över Skåne och Blekinge, som nu gör en annan bedömning.

Bedömas med försiktighet
Hovrätten framhåller att uppgifter som lämnats i polisförhör bör bedömas med försiktighet. Hovrätten anför även att polisförhöret med mannen hållits efter att han druckit stora mängder alkohol i kombination med att han tagit ångestdämpande tabletter. Hovrätten gör även gällande att förhöret inte redovisats i dialogform och att förhörsledaren inte hörts i målet.

Uppgifter inte tillräckliga
Det framgår därför inte enligt hovrätten om mannen lämnat en spontan berättelse eller om uppgifterna lämnats som svar på specifika frågor. Hovrätten anser därför inte att uppgifterna från polisförhöret är tillräckliga för att det ska anses utrett att mannen kört bil den aktuella kvällen - och han frikänns därför.

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

 

  • Alt-texten
    Luna Särman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt