Skip to content

Hovrätten dömer för misshandel mot 16-åring - utpekanden tillförlitliga

Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Mannen frikändes i tingsrätten från misshandel av en 16-årig pojke. Men nu river hovrätten upp domen och menar, till skillnad från tingsrätten, att pojkens utpekande väger tungt. 

 

En idag 41-årig man åtalades för misshandel vid Hudiksvalls tingsrätt, för att i juli 2017 ha slagit en då 16-årig pojke i ansiktet.

Pojken hade besökt musikfestivalen Hudikkalaset tillsammans med några kompisar. Alla var nyktra när de träffade på en okänd berusad man på vägen hem. Efter ett kort samtal angrep mannen pojken, utan föregående provokation, med ett knytnävsslag.

Kontaktade polis
Slaget träffade pojken i ansiktet och han fick ont, blev öm och fick en rodnad. Pojken kontaktade polis, som hittade mannen senare samma natt.

Tingsrätten bedömde pojkens berättelse som trovärdig - men ansåg att det inte kunde ställas utom rimligt tvivel att det var den åtalade mannen som hade slagit honom. Mannen själv kunde varken erkänna eller förneka den åtalade gärningen, eftersom han till följd av berusning inte mindes vad som hänt.

Lågt bevisvärde
Tingsrätten bedömde bevisvärdet av att pojken och hans vänner hade pekat ut mannen i rättssalen som mycket lågt, särskilt eftersom det hade gått närmare ett år sedan händelsen. Inte heller pojkarnas eller polisens beskrivningar av gärningsmannen var tillräckligt tydliga för att det med tillräcklig grad av säkerhet skulle kunna uteslutas att någon annan än mannen hade begått gärningen. Mannen frikändes därför.

Nu river Hovrätten för Nedre Norrland upp domen.

Till skillnad från tingsrätten anser hovrätten att flera omständigheter med styrka talar för att den åtalade mannen begått misshandeln.

Var nyktra
Hovrätten menar att det faktum att pojken och hans vänner var nyktra när de träffade på mannen innebar att de under inledningsvis lugna förhållanden kunde iaktta hans utseende.

Hovrätten anser därför att pojkens utpekande av mannen vid fotokonfrontation får ett sådant stöd av bevisningen att det är ställt utom rimligt tvivel att det var han som slog pojken.

Mannen döms därför för misshandel, till 50 timmars samhällstjänst. Han förpliktas också att betala 5 600 kronor i skadestånd till pojken.

  • Alt-texten
    Johanna Andersson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt