Skip to content

HD prövar inte våldtäkt mot sovande kvinna - person i särskilt utsatt situation inte fri att samtycka

Foto: Leif R Jansson/TT

Mannen förgrep sig på den sovande kvinnan, men hävdade att samtycke fanns. Nu nekar Högsta Domstolen honom prövning, och mannens fängelsestraff står därmed fast. 

 

En i dag 21-årig man åtalades vid Göteborgs tingsrätt för våldtäkt för att i oktober 2017 ha genomfört sexuella handlingar med en kvinna som på grund av sömn och berusning befunnit sig i en särskilt utsatt situation.

Gemensam bekant
Mannen och kvinnan hade haft kontakt med varandra via internet men träffades personligen första gången under den i målet aktuella kvällen, då kvinnan var i Göteborg för att hälsa på en vän - en man som 21-åringen också kände.

Festkvällen slutade med att alla tre gick hem till den gemensamma vännen. Under natten ska 21-åringen ha smekt och fört in sina fingrar i kvinnans underliv.

Hävdade samtycke
21-åringen hävdade att det hade varit kvinnan som börjat kyssa honom och att båda två därefter hade börjat smeka varandra.

Tingsrätten framhöll dock att det saknar relevans för den juridiska bedömningen att gärningsmannen invänder att målsäganden har samtyckt, när målsäganden har befunnit sig i en så kallad särskilt utsatt situation.

"Ett samtycke kan inte fungera som ansvarsfrihetsgrund, eftersom en person som befinner sig i en särskilt utsatt situation inte är fri att samtycka", framhöll tingsrätten.

"Flera minnesluckor"
Kvinnan har uppgett att hon har flera minnesluckor från kvällen. Hon har ett svagt minne av att hon vaknade av att 21-åringen låg över henne, men att hon därefter somnade om.

Tingsrätten konstaterade, utifrån uppgifter från de inblandade i målet samt ett yttrande från Rättsmedicinalverket, att kvinnan hade befunnit sig i en särskilt utsatt situation på grund av sömn och berusning.

21-åringen dömdes därför för våldtäkt.

Fängelse
Påföljden bestämdes, med beaktande av att mannen var 19 år gammal vid tiden för gärningen, till fängelse i ett år och fyra månader. Han ålades också att betala 115 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Hovrätten för Västra Sverige gjorde senare samma bedömning som tingsrätten. Hovrätten framhöll att det måste ha stått klart för mannen att kvinnan varit kraftigt berusad, eftersom de hade umgåtts och festat med varandra hela kvällen.

Nekas PT
Eftersom åklagaren inte har överklagat tingsrättens dom saknade hovrätten dock förutsättningar att skärpa påföljden. En nämndeman var skiljaktig och ansåg att åtalet skulle ogillas, eftersom det inte är ställt bortom rimligt tvivel att kvinnan befunnit sig i en särskilt utsatt situation.

Mannen överklagade till Högsta domstolen, HD, som nu dock beslutar att inte meddela prövningstillstånd i målet.

Hovrättens avgörande står därför fast.

  • Alt-texten
    Blendow Lexnova

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt