Skip to content

”Fler fall av drograttfylleri upptäcks” - Rättsmedicinalverket har ny analysmetod

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Rättsmedicinalverkets nya metod för att upptäcka droger vid misstänkt drogfylleri har gett resultat. En utvärdering från myndigheten visar att den nya metoden, ELISA, både fångar upp fler droger och ger säkrare resultat. Det rapporterar Rättsmedicinalverket.

 

Det var i februari förra året som Rättsmedicinalverket bytte analysmetod för blodanalys till en metod som kallas ELISA.

Kan analysera fler substansgrupper
Enligt en utvärdering som Rättsmedicinalverket genomfört var metodbytet lyckat. Bland annat omfattar den nya metoden fler substansgrupper än den tidigare.

– I nya ELISA-metodens blodbaspaket för drograttfylleriärenden ingår sju substansgrupper. Har någon tagit en drog eller ett läkemedel där någon av dessa substanser ingår så ser vi det. Den gamla metoden CEDIA omfattade bara fem substansgrupper. De två nya extra substanserna som ELISA klarar är buprenorfin och tramadol, säger Fanny Kjellqvist, kemisk analystekniker vid RMV.

Fler fall upptäcks
I den nya provmetoden ingår även drogerna buprenorfin och tramadol. Tidigare var Polisen tvungen att beställa en riktad analys för att få fram substanserna.

Enligt Rättsmedicinalverket innebär det att fler fall av drograttfylleri upptäcks.

Under utvärderingsperioden med den nya metoden var 691 (11%) av blodproven positiva för tramadol och 248 (4%) av blodproven positiva för buprenorfin.

Enligt Rättsmedicinalverket täcker både nya metoden fler substanser än den gamla metoden, CEDIA, och är dessutom säkrare. Det visar en jämförelse av metoderna som Rättsmedicinalverket utfört.

Säkrare och känsligare
I jämförelsen undersöktes polisens rattfylleriärenden där blod inkommit till Rättsmedicinalverket under de sista tio månaderna 2017 respektive 2018.

Under den tiden inkom totalt 6 463 prover med den gamla metoden, och 6520 prover med ELISA.

– Det vi ville veta var om ELISA-metoden fungerar bättre eller i vart fall lika bra som den gamla metoden. Utvärderingen visar att ELISA är bättre även om skillnaderna är relativt små, säger Robert Kronstrand, toxikolog vid RMV och den som står bakom jämförelsen tillsammans med Fanny.

Att den nya metoden är säkrarare beror enligt Rättsmedicinalverket även på att den har en högre känslighet att upptäcka substanser i blodet.

– Att ELISA är en säkrare metod beror på att den har en högre känslighet. Vi kan nu upptäcka lägre koncentrationer av en substans i blodet jämfört med före år 2018, då den gamla metoden användes, säger Robert Kronstrand.

Cannabis vanligas – men kokainanvändandet ökar
Enligt Rättsmedicinalverket är den vanligaste drogen i trafiken cannabis, bortsett alkohol. I drygt hälften av alla prover testades det positivt för cannabis.

Men även resultatet för kokain sticker ut i jämförelsen.

– Att kokainet har ökat handlar inte bara om att tekniken är förfinad utan det är fler personer som använder kokain nu jämfört med före år 2018. Det har vi sett även i andra ärenden där vi inte har bytt analysteknik, säger Robert.

  • Paulina Stén

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt