Skip to content

Dödade sambon som inte ville leva längre - 87-årig man döms för dråp efter planerad gärning

Foto: Janerik Henriksson/TT

En 87-årig man döms till ett års fängelse efter att ha dödat sin 85-åriga sambo och livspartner. Mannens berättelse om att paret gemensamt kommit överens om att de skulle avsluta sina liv får fullt stöd av utredningen och gärningen betecknas därför som dråp.

 

Mannen och den numera avlidna sambon hade varit tillsammans mycket länge och hade tre vuxna barn.

Vid tidpunkten för gärningen var mannen 87 år och kvinnan 85 år och kvinnan hade vid tiden för brottet haft svåra hälsoproblem i flera år.

Ringde polisen och berättade
En förmiddag i höstas ringde mannen till Polisen och berättade att han hade tagit kvinnans liv genom att skära henne i handleden med en rakkniv samt att han försökt ta sitt eget liv på samma sätt, men misslyckats med detta.

Mannen hade även förberett en lapp och lagt i nära anslutning till husentrén med information som innebar att deras son, som besökte paret frekvent, skulle ringa polisen istället för att själv besöka sovrummet där paret skulle ligga avlidna.

Mannen har berättat att han och kvinnan tillsammans hade planerat att avsluta sina liv ihop.

Hans uppgifter får fullt stöd av utredningen
Tingsrätten konstaterar att mannens uppgifter om gärningsförloppet och vad som föregått gärningen sammantaget får mycket starkt stöd av den övriga bevisning som åklagaren presenterat.

Detta bland annat genom ett kuvert med försäkringspapper och pensionspapper med text utanpå om att begravningshjälp ingår, ett annat kuvert innehållande äldre fotografier med text utanpå med begravningsanvisningar, två ytterligare hoptejpade kuvert innehållande bland annat ett handskrivet testamente undertecknat med kvinnans namn och ett försäkringsbesked med text utanpå ”Arvingarna tillhanda”.

Förekomsten av blod från kvinnan endast i sängen och på väggen vid sängen där hon påträffades samt blod från på kniven liksom på mattan nedanför sängen ger också betydande stöd för att det gått till som mannen har berättat, anser tingsrätten.

Det är därigenom, enligt tingsrätten, klarlagt att mannen med uppsåt har dödat kvinnan genom att skära henne med en kniv i vänster underarm.

Ska betecknas som dråp
Tingsrätten konstaterar att gärningen "visserligen har varit planerat och tillvägagångssättet inte gärna kan betecknas annat än som bryskt".

Å andra sidan visar utredningen också att mannen begick gärningen med kvinnans samtycke och dessutom hade för avsikt och även försökte ta sitt eget liv på samma sätt som han tog kvinnans liv.

Eftersom mannen "på detta sätt med sin gärning tillgodosett den svårt sjuka kvinnans egen önskan om att dö har gärningen utan tvekan varit mindre grov på  det sätt som innebär att den ska bedömas som dråp och inte som mord", konstaterar tingsrätten.

Får 1 års fängelse
Tingsrätten bedömer att  gärningen har ett straffvärde som motsvarar tre års fängelse.

Mannens mycket höga ålder i förening med hans dåliga hälsa motiverar dock, enligt tingsrätten, att fängelsestraffets längd bör reduceras avsevärt i förhållande till straffvärdet.

Efter sådan hänsyn tagen anser tingsrätten att fängelsestraffets längd bör bestämmas till ett år.

Mannen döms även att betala skadestånd på 60 000 kronor vardera till sina tre söner.

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt