Skip to content

”Brottsförebyggande arbete prioriteras inte i kommunerna” – Brå håller rikstäckande konferens

Morgan Johansson öppningstalar på "Råd för framtiden" 2017. Foto: Emil Langvad /TT

Trots regeringens satsning på ett brottsförebyggande arbete har inte kommunerna prioriterat det brottsförebyggande arbetet tillräckligt. Det visar en rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå). Nu i veckan  hålls därför konferensen ”Råd för framtiden” för diskussion om läget och den fortsatta utvecklingen.

 

– Även de kommuner som inte har akuta problem med brottslighet och otrygghet behöver lyfta sitt arbete för att inte hamna i en nedåtgående spiral. Vi menar att ledningen i kommunerna behöver bli bättre på att beställa brottsförebyggande arbete som sker i samverkan med relevanta aktörer. Först då kan arbetet bli mer systematiskt och kunskapsbaserat, säger Karin Svanberg, enhetschef på Brå.

Stor satsning på brottsförebyggande arbete
År 2017 presenterade regeringen en stor satsning på det brottsförebyggande arbetet i programmet ”Tillsammans mot brott”.

Men enligt Brå:s årsrapport har kommunerna fortfarande inte prioriterar det brottsförebyggande arbetet i tillräcklig utsträckning.

På konferensen ”Råd för framtiden”, som hålls nu i veckan, ska kommunerna erbjudas verktyg för att kunna höja ambitionerna i linje med regeringens krav.

Konferens i veckan
I konferensen medverkar bland annat justitieminister Morgan Johansson och Jonas Trolle, chef för Center mot våldsbejakande extremism.

I programmet ingår bland annat information om vilken kompetens som behövs för att beställa brottsförebyggande arbete, och information om att förebygga våldsbejakande extremism på lokal nivå.

Medverkar gör också Christoffer Carlsson, forskare och tv-profil, som ska tala om hur kriminologi kan användas praktiskt i brottsförebyggande arbete under rubriken ”What’s a strange little crime like you doing in a place like this?”

Goda exempel och aktuell forskning
På konferensen ska även seminarier hållas om bland annat skjutningar i kriminella miljöer, medborgarlöften, samt om hur digital teknik kan användas i det brottsförebyggande arbetet. 

– Råd för framtiden är ett utmärkt tillfälle för landets brottsförebyggare att ta del av goda exempel och aktuell forskning men även nätverka och utbyta erfarenheter. Allt i syfte att utveckla, förbättra och förstärka det brottsförebyggande arbetet, säger Karin Svanberg.

Enligt Brå kommer större delen av konferensen filmas och direktsändas.

  • Paulina Stén

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt