Skip to content

Bröder frias i hovrätten - slipper betala för skador på bil eftersom köp inte fullgjorts av säljaren

Foto: Malin Hoelstad/ SvD/TT

Två bröder dömdes att betala närmare 200 000 kronor för att ha disponerat en bil utan tillåtelse och orsakat skador på den. Hovrätten anser det bevisat att de i själva verket förvärvat bilen men att köpet inte fullföljts på grund av säljaren. Därför slipper de betala för skadorna.

 

Ägaren till en BMW 740d av 2010 års modell var anställd på ett HVB-hem som drevs två bröder. Han skulle använda bilen både i tjänsten och privat. Den 15 februari 2017 sade han upp sig från sin tjänst på HVB-hemmet.

Hade i besittning
Tanken var då att en av bröderna skulle förvärva bilen. Bröderna hade bilen i sin besittning från och med den 17 februari 2017 fram till och med den 18 mars 2017.

Den 18 mars 2017 stoppades en av bröderna av en gränskontrollant när han färdades i bilen. Det uppdagades då att fordonet var avställt och att en polisanmälan avseende olovligt brukande hade lämnats in av den anställde bilägaren. Bilägaren hävdar att bröderna olovligen brukat förfogat över och brukat bilen och orsakat skador ibland annat motorn för drygt 200 000 kronor.

Solidariskt ansvariga
Malmö tingsrätt gick på bilägarens linje och kom fram till att bröderna var solidariskt ansvariga för såväl skada som de vållat av vårdslöshet som för olyckshändelser för tiden efter den 18 mars 2017. De skulle därför betala 185 398 kronor till bilägaren.

Nyckelfrågan där tingsrätten och hovrätten kommer till olika slutsatser var om bilen brukats och förfogats olovligen av bröderna. Enligt tingsrätten som stöder sig på principen casus mixtus cum culpa svarar en brukare som olovligen satt sig i besittning av egendom eller olovligen brukat egendom även för skador som uppkommit genom olyckshändelse.

Anses styrkt
Eftersom principen ansågs tillämplig här dömdes bröderna att solidariskt betala 185 398 kronor till den anställde BMW-ägaren. I hovrätten vittnade en av bröderna om BMW-ägaren efter att han bestämt sig för att sälja bilen hindrade överlämnandet av densamma genom kontakter med den inblandade bilfirman som kom att dra sig ur affären och genom att inte tillhandahålla dokumenten för ägarregistrering hos Transportstyrelsen.

Det anses därmed styrkt att bilen överlämnats på grund av en överenskommelse om att bilen skulle förvärvas av den ene brodern. Eftersom ett köprättsligt avtal har förelegat mellan kan bröderna inte anses ha brukat eller förfogat över bilen olovligen. Därför slipper bröderna betala skadestånd i hovrätten.

Och BMW-ägaren ska betala deras rättegångskostnader i båda instanserna.

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

  • Alt-texten
    Mikael Kindbom

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt