Skip to content

Arbetsrättsjurist - Sveriges Byggindustrier

Sveriges Byggindustrier söker en arbetsrättsjurist med samordningsansvar för tjänstemannaavtalet till kansliet i Stockholm

Sveriges Byggindustriers uppgift är att stödja och företräda medlemsföretagen i frågor som rör förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare. En väsentlig uppgift är att genomföra förhandlingar med de fackliga motparterna och teckna centrala kollektivavtal om löner och allmänna anställningsvillkor. Byggavtalet, Väg- och Banavtalet och Tjänstemannaavtalet är de tre större kollektivavtalen, men det finns även ett flertal mindre avtal. En viktig uppgift är också att informera, stödja och inspirera till att driva processen för attraktiva kollektivavtal och löneformer för medlemsföretagen. Vi vill förenkla kollektivavtalen och ge ökade möjligheter till företagsanpassade tillämpningar.

Om tjänsten

Som arbetsrättsjurist med samordningsansvar för tjänstemannaavtalen leder du utvecklingen och implementeringen av tjänstemannaavtalen. Avtalen gäller mellan Sveriges Byggindustrier, Ledarna, Sveriges Ingenjörer och Unionen. I samråd med förhandlingschefen leder du även förhandlingsdelegationen inom avtalsområdet.

Utöver samordningsansvaret består tjänsten av att stötta och ge arbetsrättsliga råd och anvisningar till förbundets medlemsföretag. Arbetet innefattar vidare att leda tvisteförhandlingar och andra förhandlingar inom det arbetsrättsliga området samt att genomföra olika utbildningar i arbetsrätt. Arbetet ställer höga krav på engagemang, förståelse för medlemsföretagens villkor och förmåga att snabbt sätta sig in i företagens verksamhet. Arbetsuppgifterna är omväxlande och formas av medlemsföretagens behov med stort eget ansvar.

På kansliet består den arbetsrättsliga enheten av sju arbetsrättsjurister inkluderat denna tjänst. Juristerna arbetar i team och stöttar varandra, vilket medför att det även är aktuellt med tvisteförhandlingar i de andra avtalen.

Du kommer att vara placerad på Sveriges Byggindustriers kansli i Näringslivets Hus på Östermalm i Stockholm.

Din bakgrund

 • Juristexamen
 • Minst tre-fem års erfarenhet från medlemsförbund, advokatbyrå eller företag
 • Tingstjänst och erfarenhet av förhandlingar är meriterande
 • Det är starkt meriterande om du har erfarenhet från någon av tjänstemannaavtalen inom Svenskt Näringslivs sfär
 • Vi ser gärna att du har erfarenhet av arbetsrättsliga processer i tingsrätt eller arbetsdomstolen

Dina personliga egenskaper

 • Lösningsorienterad och självgående
 • Prestigelös, förtroendeingivande och diplomatisk
 • God samarbetsförmåga, en god lyssnare och lagspelare
 • Pedagogisk, rak och tydlig i din kommunikation
 • Förändringsbenägen och orädd, vågar tänka om och tänka nytt
 • Utåtriktad och positiv med god förmåga att etablera kontakter
 • Skriver och talar svenska och engelska obehindrat

Låter det intressant? Välkommen med din ansökan! Har du frågor om tjänsten är du välkommen att kontakta Ebba Levin på ebba.levin@novare.se eller 0735 233 017 alternativt Ambjörn Ingvaldson på ambjorn.ingvaldson@novare.se. Urval och intervjuer sker löpande. Vänligen notera att vi ej tar emot ansökningar via mail med anledning av GDPR.

Mer information och ansökan - klicka HÄR

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt