Skip to content

Antalet skuldsatta pensionärer ökar – ny analys från Kronofogden

Foto: Fredrik Sandberg/TT

I slutet av 2018 hade drygt 40 000 pensionärer skulder hos Kronofogden. Enligt Kronofogden har en majoritet i gruppen 65 och uppåt varit registrerade hos myndigheten i mer än 20 år. Dessutom får allt fler pensionärer över 80 år sin första skuld hos Kronofogden. Det visar en analys från Kronofogden.

 

– Med den här analysen vill vi bidra med kunskap och stöd i arbetet mot överskuldsättning, säger rikskronofogde Christina Gellerbrant Hagberg.

Dubbelt så stora skulder hos pensionärer
Kronofogdens nya analys, som genomfördes i mars 2019, har analyserat uppgifter om skulder för personer som är 65 år och äldre för perioden mellan år 2010–2018.

Enligt analysen ökar antalet skuldsatta personer över 65 år, där de flesta haft skulder hos Kronofogden i många år.

Totalt sett har pensionärer nästan dubbelt så stora skulder som de under 65 år. Enligt analysen är en stor del av skulden räntor, och löneutmätning eller skuldsanering är vanligt bland äldre med skulder.

Dessutom får allt fler pensionärer över 80 år sin första skuld hos Kronofogden.

Skuldbagage orsaken
Enligt Kronofogden har antalet pensionärer som hamnar hos Kronofogden ökat stadigt mellan år 2010 och 2017.

Under år 2018 minskade dock antalet marginellt, och det totala antalet skuldsatta minskade till den lägsta nivån på 27 år.

Enligt analysen kan den ökade skuldsättningen bland äldre fram till 2017 inte förklaras av att pensionärerna har blivit fler, eller att de får det sämre när de går i pension.

– Orsaken till att fler äldre är skuldsatta beror på att de ofta har haft skulder hos oss i många år. De hör till en generation som i vissa fall bär med sig ett skuldbagage ända från den så kallade 1990-talskrisen. Ju längre tid man lever med skulder, desto svårare blir det att ta sig ur situationen, säger Johan Krantz, analytiker på Kronofogden.

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

  • Paulina Stén

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt