Skip to content

85-åring får rätt i kammarrätten - önskemål om specifikt judiskt äldreboende kan beaktas

Foto: Pontus Lundahl/TT

Den gamla kvinnan ville bo på ett judiskt äldreboende, men fick avslag. Nu återförvisar kammarrätten ärendet och menar att önskemålet ska beaktas. 

 

Enligt ett beslut från Stadsdelsnämnden Majorna-Linné i Göteborgs kommun fick en idag 85-årig kvinna avslag på sin ansökan om särskilt boende vid ett specifikt judiskt äldreboende i kommunen.

Överklgagade
Hon överklagade beslutet till Förvaltningsrätten i Göteborg, som inte ansåg sig kunna föreskriva vid vilket specifikt boende en viss biståndsinsats ska verkställas.

På denna grund avslogs kvinnans överklagande - oavsett om hon kunde anses ha behov av särskilt boende eller inte. Kammarrätten i Göteborg upphäver nu förvaltningsrättens dom och påpekar att domstolen inte har tagit ställning till om kvinnan har rätt till sådant särskilt boende som hennes ansökan avser.

Ska ta ställning
Kammarrätten anför att sådan prövning först ska ske - varefter domstolen ska ta ställning till kvinnans önskemål om placering vid det specifika ålderdomshemmet.

När så sker ska domstolen enligt kammarrätten beakta praxis på området. HFD har här uttalat att en enskild inte har en obegränsad frihet att välja sociala insatser oavsett kostnader, men bedömt att en man i linje med sina önskemål ändå kunde placeras på ett specifikt judiskt sjukhem, då det fanns plats för honom där.

Kvinnans mål återförvisas därmed till förvaltningsrätten för ny handläggning.

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

  • Alt-texten
    Anna Ekdahl

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt