Skip to content

350 nya miljoner till Kriminalvården i vårbudgeten - krävs för att klara av den ökade beläggningen

Foto: Claudio Bresciani/TT

Regeringen har beslutat att tillföra drygt 350 miljoner kronor till Kriminalvården under resten av året. Pengarna är tänkta att användas till personalförstärkningar och upprätthållande av säkerheten på anstalter och häkten. Detta för att klara av den ökade beläggningen, som i dagsläget är högre än vad myndigheten klarar av.

 

I vårändringbudgeten har regeringen beslutat att avsätta pengar till två viktiga områden inom Kriminalvårdens verksamhet, dels för att stötta upp en period av mycket hög beläggning och dels till transporter.

Beläggningen i Kriminalvården har på kort tid ökat kraftigt och för att myndigheten ska kunna klara av den akuta beläggningssituationen har regeringen valt att skjuta till 105 miljoner under 2019.

Tillskottet ska ge Kriminalvården förutsättningar att upprätthålla ordningen och säkerheten vid överfulla häkten och anstalter, till exempel genom personalförstärkningar.

Kriminalvården tillförs dessutom 230 miloner kronor från Polismyndighetnen för övertagandet av transporterna av frihetsberövade från andra myndigheter.

Vårpropositionen och vårändringsbudgeten 2019 bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt