Skip to content

”Vi gör allt i vår makt” – Tullverket begär 480 miljoner för att rekrytera fler medarbetare

Foto: Jessica Gow/TT

Förra veckan överlämnade Tullverket sitt budgetunderlag till regeringen. Av underlaget framgår att myndigheten begär totalt 480 miljoner kronor för åren 2020–2022, bland annat för att kunna rekrytera ytterligare 500 medarbetare.

 

– Vi är knappt 2 000 medarbetare. Jämför det med Polismyndighetens nästan 30 000, säger Charlotte Svensson, generaltulldirektör på Tullverket.

– Till och med polisen pratar om att vi borde ha större resurser och befogenheter. Det är inte så konstigt, för om vi får chansen att göra mer av det vi redan gör, blir arbetet ute på gatan för både polis, sociala myndigheter och den svenska vårdapparaten väsentligt mindre.

Stora mängder narkotika
Enligt Tullverket gör myndigheten stora beslag av narkotika som cannabis, kokain, heroin, fentanyl, tramadol och LSD hittas. Vissa av drogerna är outspädda när de beslagtas. Enligt Tullverket är det ofta den organiserade brottsligheten som tjänar på droghandeln.

– Vi gör stora beslag – under 2018 beslagtog vi nästan 500 kilo kokain, över 70 kilo heroin och tiotusentals ecstasytabletter, säger Charlotte Svensson. Om vi var fler kunde vi göra ännu större samhällsnytta.

Vapen och förfalskningar
Tullverket hittar även vapen – skjutvapen, knivar, knogjärn, ammunition, tårgas och elpistoler – som enligt myndigheten annars skulle hamnat på gatan.

Även förfalskningar av dopningsmedel, potensmedel och sömnmedel är vanliga. Enligt Tullverket kan många av dessa förfalskade medel vara farliga.

Andra saker som beslagtas är produkter som inte uppfyller produktsäkerhetskrav, som laddare, lampor och locktänger.

Måste bli fler medarbetare
För att fortsätta utföra arbetet med att beslagta droger, vapen och farliga produkter begär nu Tullverket pengar för att kunna anställa fler medarbetare.

– Vi gör ju allt som står i vår makt för att utföra vårt uppdrag. För att bidra till ett tryggt och säkert samhälle. Men vi räcker inte till, vi behöver bli fler. Därför har vi idag lämnar över vårt budgetunderlag till regeringen och begärt resurser för att kunna rekrytera 500 medarbetare till.

Enligt Tullverket genomförs även ett omfattande digitaliseringsarbete under de närmaste åren, samtidigt som antalet tullkontroller måste öka.

  • Paulina Stén

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt