Skip to content

Våldtäktsman med barn i Sverige slipper utvisning - men hovrätten djupt oenig

Foto: Gorm Kammestad/TT

Den 40-årige mannen våldtog en sovande kvinna på tunnelbanan. Han dömdes till fängelse och tio års utvisning. Nu häver hovrätten utvisningen - eftersom mannen har en son i Sverige - men skärper samtidigt fängelsestraffet.  

 

En 40-årig man åtalades i Södertörns tingsrätt för våldtäkt, efter en uppmärksammad händelse i Stockholm en sen natt i maj 2018.

40-åringen befann sig vid Stureplan i centrala Stockholm och följde efter en kvinna, som han inte tidigare kände, när hon lämnade en nattklubb. 

Övervakningsbilder
På övervakningsbilder kunde man se hur mannen och kvinnan gick ner samtidigt tunnelbanan.

På bilderna ses sedan hur mannen går fram till kvinnan, och hur hon avvisar honom. Han sätter sig bredvid henne på en bänk på perrongen, och när hon reser sig för att gå ombord på tunnelbanan följer han efter, och tar också henne runt handleden. 

Inne i vagnen finns ingen övervakningskamera. 

Steg av vid slutstation
Mannen och kvinnan har till slut lämnat tåget vid slutstationen, men först nio minuter efter att det kommit fram – och då med hjälp av nödöppningsfunktionen, eftersom tåget tagits ur trafik.

Kvinnan har efter att hon lämnat tåget kontaktat ordningsvakter i tunnelbanan och berättat att mannen på tåget fört in sina fingrar i hennes underliv, efter att hon själv somnat. Men mannen är då försvunnen. 

Han kunde gripas först efter att tv-programmet Efterlyst visat övervakningsbilderna och personal på ett hotell känt igen honom. 

Somnade och våldtogs
Kvinnan berättade i tingsrätten att hon egentligen skulle ha gått av några stationer tidigare men att hon varit trött och att mannen erbjudit sig att väcka henne så att hon kunde gå av – eftersom han skulle åka ytterligare en station själv.

Kvinnan uppskattade att hon hade somnat redan efter att par stationer och hade sedan minnesbilder av hur mannen hade penetrerat hennes underliv med sina fingrar, men hon hade då varit ”för trött för att reagera” och hade vaknat till ordentligt först vid slutstationen.

Förnekade brott
Mannen förnekade själv gärningen helt och förklarade att han inte ens suttit bredvid kvinnan i vagnen – och att han inte kunde förstå varför hon skulle vilja anklaga en främmande person falskt.

Tingsrätten ansåg att kvinnans uppgifter hade ”hög trovärdighet”.

Undersökning styrkte övergrepp
En gynundersökning som gjorts samma natt talade för att kvinnan utsatts för ett övergrepp – och detsamma gällde vittnesmål om hur uppskakad hon varit.

”Övervakningsfilmerna ger därtill det entydiga intrycket att [mannen] fick syn målsäganden utanför tunnelbanenedgången, att han först följde efter henne, sedan väntade in henne när hon var inne på 7-eleven och därefter approcherade henne och började prata med henne när hon gick in på stationen”, skrev tingsrätten i sin dom.

Tingsrätten betonade samtidigt att kvinnan och mannen hade varit ensamma i tunnelbanevagnen i cirka tio minuter.

Dömdes för våldtäkt
Domstolen ansåg också att åtalet, trots mannens nekande, var styrkt. 40-åringen fälldes därför för våldtäkt.

Påföljden bestämdes till 18 månaders fängelse, med hänsyn till att han även utvisades med tio års återreseförbud.

Häver utvisningen
Hovrätten ändrar nu detta beslut och upphäver utvisningsyrkandet.

Mannen har nämligen en liten som är svensk medborgare och som mannen har gemensam vårdnad om.

Familjeanknytningen gör enligt hovrätten att synnerliga skäl för utvisning saknas, även om våldtäkten varit förslagen och starkt talar för utvisning.

Hovrätten skärper samtidigt fängelsestraffet till två år, eftersom mannen inte längre ska utvisas.

Oenig rätt
Detta är möjligt trots att åklagaren inte överklagat tingsrättsdomen, eftersom hovrätten inte avviker från den straffvärdebedömning som tingsrätten gjort, innan utvisningsfrågan prövats.

Ett hovrättsråd och en nämndeman är skiljaktiga i avgörandet och anser att skälen för utvisning är tillräckligt starka och att tingsrättens beslut i denna fråga ska fastställas.

Mannen ska som en konsekvens av domen även betala närmare 150 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

  • Alt-texten
    Isak Bellman
  • Eric Tagesson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt