Skip to content

Starropererad jaktledare sköt jaktledare - döms för grovt vållande till kroppsskada

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den 72-årige jägaren sköt mot var han trodde var ett vildsvin - och skadade en jaktkamrat svårt. Nu har han dömts till villkorlig dom och till att betala skadestånd på 40 000 till jaktkamraten. 

 

En idag 72-årig man var i slutet av december 2017 jaktledare i ett av två jaktlag vid en älgjakt i Uppsalatrakten. Jaktledaren i det andra jaktlaget hade fått information om att en älgko blivit "påskjuten" och hade därför försökt ta sig till skottplatsen.

Knappt 300 meter
På väg dit har han fått syn på 72-åringen på ett avstånd på knappt 300 meter och tagit av sig sin keps och vinkat med den. I ögonblicket därefter öppnade 72-åringen eld med sin älgstudsare och träffade den andre jaktledaren i bäckenet, med bland annat skador på skelett, tarmar och könsorgan som följd.

Såg vildsvin
72-åringen uppgav i Uppsala tingsrätt att han cirka fem minuter före skjutningen hade sett ett vildsvin gå över vägen och att han därför varit beredd på att skjuta mot samma plats. "En svart klump" skulle sedan ha uppenbarat sig på vägen och 72-åringen sköt då mot denna.

Skjutavståndet har han uppskattat till 200 meter, men i efterhand har det visat sig handla om 275 meter, vilket enligt 72-åringens egen bedömning är ett för långt skjutavstånd för honom.

Opererats för starr
Han förklarade även att han vet att man inte får skjuta igen innan en påskjuten älg funnits, men gjorde gällande att det ändå är tillåtet att skjuta mot andra djurslag, som han trott att det handlat om i detta fall.

Mannen berättade i tingsrätten också att han i tiden före jakten opererats för grå starr och att han tror att han haft en otydlig bild av det mål han sköt på eftersom okularet i hans kikarsikte inte hade justerats efter operationen.

Tingsrätten ansåg inte att det var bevisat att 72-åringen hade brutit mot jaktbestämmelser om "eld upphör".

Livsfarligt vapen
Han hade dock på långt håll avfyrat ett livsfarligt vapen mot ett mål som han inte sett tydligt och har inte anpassat vapensiktet efter rådande förhållanden. Detta hade enligt tingsrätten inneburit ett så medvetet risktagande att 72-åringen skulle dömas för vållande till kroppsskada, grovt brott.

Han dömdes också för vapenbrott, för att ha förvarat vapen och ammunition på ett sätt som inte är förenligt med vapenlagen.

Påföljden skulle kunna ha bestämts till fängelse, men tingsrätten ansåg att det fanns särskilda skäl att istället döma 72-åringen till villkorlig dom och 100 timmars samhällstjänst.

Han ålades samtidigt att betala närmare 40 000 kronor i skadestånd till den skottskadade jaktledaren.

Överklagade
72-åringen överklagade och yrkade dels att vållandebrottet inte skulle dömas som grovt, dels att påföljden skulle lindras.

Svea hovrätt ansluter sig dock helt till underinstansens bedömning i dessa frågor och fastställer tingsrättsdomen.

Hovrätten betonar särskilt att 72-åringen har underlåtit att justera sitt kikarsikte före jakten, trots att han genomgått en ögonoperation.

"Allvarligt risktagande"
Det har också handlat om ett skott från långt håll med ett livsfarligt vapen - som också resulterat i en livshotande skada. Att under dessa förhållanden skjuta mot ett mål som man inte ser klart har varit ett "allvarligt risktagande" som gör att vållandebrottet ska rubriceras som grovt, slår hovrätten fast.

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

 

  • Alt-texten
    Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt