Skip to content

Stal barnvagn med sex månader gammalt spädbarn - döms till två års fängelse för olaga frihetsberövande

Foto: Janerik Henriksson/TT

Den kvinna som stal en barnvagn med en sex månader gammal bebis utanför en förskola i Göteborg ska dömas till två års fängelse för olaga frihetsberövande - trots att kvinnan hävdat att hon handlat utan uppsåt. Enligt tingsrätten måste kvinnan dock ha insett att det fanns en risk att det låg ett barn i vagnen. 

 

Flickans mamma var på väg för att hämta flickans storebror på förskolan och när hon anlände dit hade det sex månader gamla spädbarnet redan somnat. 

Mamman beslutade sig därför för att lämna henne i barnvagnen utanför förskolan medan hon gick in och hämtade sin son – men tio minuter senare har både vagnen och flickan varit försvunna.

Vagnen påträffades drygt en och en halv timme senare på en parkering utanför ett köpcentrum av en anställd.

"Konstigt parkerad mellan bilar"
Den anställde vittnade i tingsrätten och förklarade att vagnen var ”konstigt” parkerad mellan fyra bilar och att han genast slagit larm när han sett flickan – men att hon rörde sig och verkade må bra.

Vid det laget fanns redan ett signalement på en kvinna som setts med barnvagnen och en polisman fattatde senare misstankar mot en synbart påverkad idag 39-årig kvinna inne i en butik i köpcentret.

Kvinnan förklarade att hon ”gjort bort sig rejält” och det visade sig snart att det var hon som tagit barnvagnen utanför förskolan.

Trodde vagnen var tom
Vagnen hade, när den parkerades vid förskolan, suffletten uppfälld och kvinnan har i förhör uppgett att hon trodde att den var tom när hon tog den.

Först senare har kvinnan förstått att det låg en bebis i vagnen och hon har då valt att lämna vagnen på parkeringen – men varken kontaktat polis eller vidtagit några andra särskilda åtgärder.

Måste ha insett risken
Göteborgs tingsrätt konstaterar i sin dom att kvinnan måste ha insett att det fanns en risk för att det låg en bebis i vagnen i och med att den lämnats precis utanför dörren till förskolan och hade en liggdel för bebisar.

När vagnen sedan lämnades på parkeringen måste kvinnan, enligt tingsrätten, även ha förstått risken för att bebisen inte skulle komma tillbaka till sina föräldrar – även om hon haft en förhoppning om att så skulle ske och kvinnan har därför gjort sig skyldig till olaga frihetsberövande. 

Tingsrätten betonar att bebisen har varit försvunnen förhållandevis lång tid och att det har funnits en fara med att lämna vagnen på parkeringen.

Kvinnan döms nu till två års fängelse och ska även betala 12 000 kronor i skadestånd för gärningen.

  • Alt-texten
    Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt