Skip to content

Spelade hög musik för att överrösta grannes "ljudbomb" - förlorar hyresavtal i hovrätten

Foto: Fredrik Sandberg/TT

En man som spelat hög musik för att överrösta grannens "ljudbomb" måste flytta från sin lägenhet. Detta trots att hyresvärdens skriftliga varningar inte innehållit information om vilka de eventuella konsekvenserna skulle bli om hans handlande fortgick. Det slår Svea hovrätt fast.

 

Mannen hade frekvent spelat hög musik alla tider på dygnet och flera gånger vägrat att öppna dörren när störningsjouren ringt på. 

Värden har haft både skriftliga och muntliga kontakter med mannen om störningarna, och även pratat med honom tillsammans med socialtjänsten, utan att någon av åtgärderna hjälpt.

"Spenderar dygn på toaletten med radion på"
I hyresnämnden uppgav mannen att han har fem radioapparater hemma, och att han "ibland spenderar ett dygn på toaletten och därför inte har möjlighet att stänga av dem".

Enligt mannen har grannarna under honom dessutom någon form av ljudbomb som gör att han själv måste spela musik för att dämpa det ljudet”.

Hyresnämnden konstaterade att det varit fråga om omfattande störningar, även nattetid, och att mannen genom dessa allvarligt brutit mot sina skyldigheter som hyresgäst.

Inte framgått vad störningarna kan leda till
Det konstaterades även att mannen fått skriftlig information om att han orsakat störningar, men att det av denna information inte framgått vad hans handlande kunde leda till om det fortgick. 

Den skriftliga informationen är därmed, enligt hyresnämnden, inte fråga om rättelseanmaningar. Trots detta menar nämnden dock att mannen inte har rätt till förlängning av hyresavtalet.

Överklagade till hovrätten
Mannen överklagade till Svea hovrätt och anförde bland annat att de kraftiga ljud hans granne orsakar har lett till att hans hälsa försämrats.

Hovrätten finner dock att det mannen anfört inte medför någon annan bedömning, och avslår därför överklagandet.

Mannen är därmed skyldig att flytta genast.

 

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik från Dagens Juridik - klicka här

 

 


  • Alt-texten
    Johanna Haddäng

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt